Zondag 4 december, nog steeds de cactus/coyote campground.

Volop zon bij het wakker worden. Thee en koffie kunnen buiten gedronken. Heerlijk! Daarna naar het Sonora Desert Museum. Geweldig! Heel erg de moeite waard. Het is $ 5 toegang voor adults, onder de 6 jaar gratis. Wij gaan er in voor $ 4. Eindelijk kunnen we een bon uit het KOA discountboekje gebruiken. Meteen zien we de Arizona chuckwalla. Een leguaan? Hagedis? Hij zit in roodachtige schutkleuren tegen de rotsstenen geplakt. Je ziet hem nauwelijks, al is hij zo'n 30 cm lang en zijn lijf 10 cm breed. Het is museum, dierentuin, cactussen, planetarium. Geweldig uitgebreid. We leren alles over de desert en de daar levende dieren. Van het kleinste torretje tot de bergschapen en de Mountainlion. Alles loopt er levend rond.

 

Om 10 uur gaan we binnen en pas om half 4 er weer uit. Dan zijn we voor de 2e maal langs de grote dieren geweest. Favoriet bij Paco én Mateo: de otters. Te bekijken via een raam onder water. Heel speelse dieren. De bever sliep helaas de hele tijd. Ook de small cats zijn bijzonder om te zien. Er zijn een heleboel vogels. Grote als arend, adelaar, kalkoen en uilen. Een vliegruimte voor de kleine vogels. Alles even interessant en natuurlijk aangelegd. Ook Mateo geniet volop met veel uitgestoken vingertjes en 'kijk, kijk'. Daarna verder naar het Saguaro National Park. Na een kort bezoekje aan het Visitorcenter rijden we een rondje door het cactuslandschap. Het verschilt niet veel van het museum en op de campground. Terug naar die inmiddels vertrouwde camping. In het museum hebben we heerlijk gegeten. Taco's. Dat is een krokant gebakken maïspannenkoek, gevuld met pittig gehakt, geraspte kaas, sla, tomaat en ui. Daarover een pittige saus en french fries erbij.

            

        

           

 

5 december, Tra-tel campground, Tucson Arizona.

Vroeg op. Om 8 uur staan we bij de garage en moeten vervolgens anderhalf uur wachten. Er wordt toch een nieuwe kop geplaatst. De carburateur gaat eraf en wordt schoongemaakt, ook de acceleratiepomp wordt vervangen. Pas tegen 5 uur is het klaar. Weer een duur dagje. Omdat het al zo laat is rijden we naar een camping aan de hoofdweg om snel te gaan koken. Bij de hook-up blijkt de koelkast niet te werken. Wat nu weer! We eten bij het licht van een geurkaars in een plastic kerststukje. Hoe sfeervol! Daarbij zingen we sinterklaasliedjes. Een Santa Claus feest op 5 december!

 

 

6 december, tussen Tuscon en Nogales, Arizona.

Een dag, die slecht begint, maar toch nog goed wordt. Koud, heel koud, Bij het opstaan is het 2º C binnen. Eerst naar het RV Center vanwege de fridge. Waarschijnlijk zit er een buisje in het koelsysteem verstopt. Dat is 2 à 3 dagen werk en kost dan $ 270! We kunnen wel huilen! Om zeker te weten dat dit het euvel is, moet de koelkast minstens  een uur draaien. Wij rijden ondertussen naar American Express. Hier een geluk bij ongeluk. We kunnen allebei $ 1000 per keer opnemen, d.w.z. in de US per week, in Mexico per 3 weken. Daarna doen we de meest noodzakelijke boodschappen en brengen de fotorolletjes weg. Dan ziet Leen dat het vriesvak rijp begint te vertonen. Terug naar het RV Center. Alles wordt gecheckt en inderdaad!. De koelkast lijkt normaal te functioneren. Voor dit moment geen reparatie nodig, ook geen kosten dus!. We werken zo snel mogelijk de andere zaken af. Kerstdrukte in het postkantoor. Dan de koelkastboodschappen inslaan. Bij het wisselkantoor en bij de AAA info vergaren over het reizen in Mexico. We krijgen een gratis kaart en een toeristisch boekje. Uiteindelijk kunnen we op pad richting Nogales. Om 5 uur eindigen we op een KOA onderweg.

 

7 december, Hermosilla, Sonora, MEXICO!

Een zeer rustig vertrek van de KOA. In Nogales op zoek naar de AAA. Die blijkt er niet meer te zijn. Terug naar Sanborn. Hier sluiten we voor 30 dagen Mexico een extra full cover insurance af. $ 197, toch een pittig bedrag. Zonder problemen passeren we de douane. Alleen de laatste inspecteurs vragen een 'ti(e)p'. Overal worden we vriendelijk geholpen met grapjes naar de kinderen. En dan: Rijden maar!

 

We zijn in Mexico!

Het is meteen heel anders. In één klap is het Zuid Amerika gevoel daar. Slecht wegdek, nauwe stukken, hard rijden, scherp inhalen. Een beetje mottige steden, stalletjes met eten op open vuren langs de weg enz.

 

 

 

 

 

 

  

Het is al na 1en. Stevig doorrijden, want er zijn weinig campgrounds. We hebben zo'n 265 km voor de boeg en willen beslist voor donker in Hermosilla zijn. Van Sanborn (verzekeringen) hebben we een Travelog - een stap voor stap routebeschrijving van de geplande route - gekregen. Reuze handig! Het lukt. Voor 5 uur staan we op de campground. Full hook-up 862,5 peso = $ 5,56. Mooi prijsje.

De camping staat vol Amerikanen en ligt vlakbij de lawaaierige highway. Het is mooi aangelegd met palmen ed.

 

8 december, Navojoa, Sonora, Mexico.

Niet koud vannacht. ± 13ºC bij het opstaan. We hebben een lange tocht voor de boeg eer we een camping bereiken. We doen boodschappen in een supermarkt. Goedkoper dan in de US. Ook tanken is goedkoper. 0,75 P(eso) per gallon. In de U.S. tussen $ 1 tot 1.50, gemiddeld $ 1.20 per gallon. De pompbediende probeert 100 P achter te houden van het wisselgeld. Opletten dus! Rijden maar weer. Het wordt steeds heter. Omkleden, blote voeten, t-shirtje en bermuda. Er is onderweg absoluut niets te doen. We stoppen dan maar regelmatig ergens in de berm.

Even na 3en staan we op de campground. De elektriciteit kan niet aangesloten, omdat er hier geen 'aarde' is. Dus met de camper naar de ferretaria in de stad om een verloopstekker te kopen. De juiste is er niet. Gelukkig kan Leen de stekker passend maken, al is het niet ideaal. De plekjes op de campground zijn weelderig begroeid. Wij staan onder een flamboyant. Rondom mangobomen, papaya en een amandelboom. Grote kerstster struiken en Croton. De bussen en vrachtauto's rijden hier erg hard en knetteren!

 

 

 

Vrijdag 9 december, Alamos, Sonora, Mexico.

Rustig, zeer rustig aan. Slechts 50 km. We verlaten de MX15 en gaan Oost de heuvels in. Alamos is een oud stadje in Spaans Koloniale stijl. Het doet ons denken aan Popayan, Colombia, maar kleiner en eenvoudiger. Om 11 uur staan we al. Helemaal alleen op deze campground achter een motel in een citrusboomgaard. Na de check-in wandelen we door het dorpje. Het pleintje met de kerk is de moeite waard. We geloven het verder wel. We willen lui zijn vandaag. De bank is open, maar geld wisselen kan niet. Dan maar in het hotel.

Mateo en Paco spelen de hele middag rond de motorhome. Leen slaapt en ik schrijf kerstbrieven. Zoals steeds al de laatste week eten we bij kaarslicht. Echt een dag om bij te komen van de lange rijdagen en het enerverende verkeer. Nieuwe krachten verzamelen om er morgen weer tegen te kunnen.

 

Zaterdag 10 december, Culiacan, Sinaloa, Mexico.

Een FEESTDAG vandaag. Vroeg vertrek, kwart over 8. We rijden gestadig door. Onderweg doen we de MZ supermarkt aan in Guamuchil. Dat is gelijk een grote stop. Later stoppen we nog een keer omdat we een zeer doordringende gaslucht ruiken. Het komt niet uit de camper. We denken dat de gewassen hier zo zwaar besproeid worden met pesticide! Om misselijk van te worden.

Deze campground is de goedkoopste US $ 3,50 en de leukste tot nu toe. Deze keer staan we tussen de bananenbomen bij een leuk landelijk motel met pool. Daar liggen we dus al vlug in! Dat is lang geleden! Het zwembad ligt in de schaduw van hoge palmen. Frisjes, maar heerlijk na de zweterige rit in wat nu echt wel tropenzon is. Daarna een drankje bij de pool. Cerbesa voor Leen, piña colada voor mij een cola voor Paco en Mateo. Nog wat kletsen met een jong Canadees stelletje, die daar ook zitten met hun dochtertje van Paco's leeftijd. Als de zon onder is gaan we naar de motorhome en douchen, waarna we het feest voortzetten en uit dineren gaan in het restaurant. Paco en Mateo smikkelen van de warme harde broodjes. Gratis vooraf met rauwkost, chili en sauzen. Leen en ik nemen een sopa de cebollo gratinado (uiensoep). Daarna voor Leen een filet mignon met champignons en spek, daarbij een sour cream baked potato en bietjes met uien. Voor mij: Pollo de plaza. Een bord vol: stukjes knapperig gebakken kip, gebakken aardappelschijfjes er omheen, daarover sla in dunne reepjes, ui en radijsjes plus blokjes zuchini. Iets zurigs, azijn of limoen er overheen. Bovenop zo'n warme rode Mexicaanse (tomaten chili) saus, gegarneerd met brokkeltjes kaas (soort cottage cheese). Heel apart, heel lekker! De kinderen happen zo hier en daar met ons mee. Paco krijgt een aardbeienijsje na en Leen koffie. Dat alles inclusief bier, wijn en fooi voor 3000 p = US $ 20. Geen geld voor zulk lekker eten in zo'n gezellige sfeer. Als we rond 7en weggaan wordt op de patio het houtvuur en de barbecue aangemaakt. Om 10 uur treedt er een mariachi groep op, vertelt de ober. Helaas! Dat is te laat voor ons.

Nog even. Wat zagen we vandaag? Het weer wordt steeds warmer. De begroeiing weelderiger. We reden door rijke vruchtbare in cultuur gebrachte landerijen. O.a. erwten, sojabonen, maïs en groenten en nog meer, vaak voor ons onbekend. Hier en daar sinaasappel en mandarijnen boomgaarden. De bebouwing ziet er modern uit. We zien tractors, maar ook nog paard en wagen, paard en eg of mensen met ezeltjes. In de bermen veel koeienkuddes met één of meerdere koeienjongens erbij. De landerijen worden allemaal geïrrigeerd en zwaar bespoten met DDT (in de US verboden), getuige de geur en grote reclameborden om het land per vliegtuig te laten besproeien.

En nu naar bed!

 

verder naar week 50