Zondag 9 oktober 1983, Devils Tower National Monument, Wyoming

De cake is prima gelukt. Het recept heb ik meteen opgeschreven onder de naam RV cake. Deze ochtend bezoeken we als eerste Bear Country.  Leuk voor Paco en Mateo, maar veel geld, $ 4 pp. In een uurtje zijn we er weer uit en dan hebben we het babypark ook al gezien.

 

Vervolgens rijden we de Skyline Drive in Rapid City. Dat is echt schitterend. Via de dubbelbaansweg naar de volgende staat: Wyoming. In de namiddag arriveren we bij Devils Tower Nationaal Monument. Alles weer machtig interessant. De natuur, de dieren en het Visitorcenter. We lopen de Trail rond de Tower.

 

 

De camping erbij is gratis, want de faciliteiten zijn afgesloten. Van de ranger hebben we water gehad en verder moeten we het op eigen kracht doen. Heerlijk is het hier en zo mooi met de herfstkleuren. Er lopen reen (white taildeer) vlakbij, evenals konijnen, wilde kalkoenen en prairiedogs.

 

Maandag 10 oktober Cody, Wyoming (de stad is genoemd naar Buffalo Bill Cody).

Vandaag hebben we allerlei records gevestigd. We rijden meer dan 500 km. Wel erg zuinig in zeer afwisselend landschap. We zien veel wild. Helaas ook veel platgereden dieren. We zien en voelen de eerste sneeuw in de Big Horn Mountains op de bergpassen. Was het gisteren uitzonderlijk mild, vannacht en ook de komende dagen wordt het koud met kans op regen, wat sneeuw kan worden. Het laatste stuk rijden we ontzettend afgelegen. Het stormt en regent. De benzine is bijna op. Gelukkig ligt er in de verlatenheid toch nog een klein dorpje (100 inwoners). Al moeten we er 4 mijl voor van de route af, er is een benzinepomp.  

           

       

Mateo en Paco leven zich vanavond extra luidruchtig uit. Geen wonder na zo'n lange rit.  Daarna lekker ingepakt slapen.

 

Dinsdag 11 oktober 1983, Yellowstone Park, Slough Creek

Nachtvorst. We rijden via Buffalo Bill State Park en Soshone National Forest door prachtige natuur naar Yellowstone National Park. Via de East Entrance op de Sylvanpas komen we in de sneeuw. Lekker sneeuwballen gooien! De weg is meestal schoon, al kan het in de bochten vaak wat glad zijn. Opletten dus.

Bij de ingang van het park wordt op borden vermeld welke campgrounds open zijn, welke winkels, benzinepompen, wegen enz. Het wordt allemaal keurig genoteerd. Wat een prachtige besneeuwde wereld daarboven in de bergen met vers gevallen sneeuw. We zien in de sneeuw zelfs een wolf lopen. Verder noteren we buffels, elk, white-tailed deer en mule deer. Lager is alles nog groen en minder koud. Het is zonnig vandaag, maar fris. Een mooie winterdag. Via het vulkanische gedeelte en de watervallen, waarbij we weer flink wandelend in de weer zijn, gaat het richting campground. Het is dan al tegen 5en. De camping ligt erg afgelegen. Een lange onverharde weg voert ons erheen. We staan bij de rivier, samen met nog n campertje, ook uit Florida, met warempel een Hollandse dame erin. We drinken met hen, Annemarie en Bill, een borreltje en kletsen wat. Zo is het al gauw laat.

          

          

 

 

Woensdag 12 oktober 1983, Yellowstone Park, Mammoth Springs.

Niet veel gereden vandaag, maar ontzettend veel gewandeld en gezien. Erg koud vannacht, terwijl de verwarming weigert. Dus pakken we ons dik in en maken al springend en armen slaand een wandeling over de bevroren en berijpte campground. Wat opruimen, terwijl de motor draait en daarmee de autoverwarming al toeren maakt. We rijden naar de Tower Falls, weer een spectaculair gezicht. De grote vraag is: Wanneer zal de steen vallen? We nemen de Trail een halve mijl naar beneden (heel steil) tot aan de voet van de waterval. Dat doen we lustig zingend om de beren op een afstand te houden, want er is daar verder niemand. Dan moeten we weer net zo steil terug naar boven!!

De chipmunks zijn ook al wakker. Deze nieuwsgierige en snoepgrage beestjes eten rozijntjes zo uit Paco's hand. Bij de RV doen we onze pyjama's onder onze kleren uit, want inmiddels schijnt de zon lekker.

           

            

          

         

         

Op weg naar Mammoth Springs via een versteende boom, 50 miljoen jaar oud. Deze boom staat nog steeds rechtop. Beide kinderen slapen in hun stoeltje als we aankomen bij weer een waterval. We gaan ieder apart even kijken.

 

 

Mammoth Springs blijkt een compleet dorpje in het park, vlakbij de noord ingang. Alle voorzieningen aanwezig en open. Het hoofdkantoor, een visitorcenter, benzinepomp, een winkel en een campground. Terwijl wij lunchen parkeren Annemarie en Bill naast ons in hun 'popp'nhuusje op wiel'n'. Canadese Annemarie verloochent haar Groningse roots niet. Zij hebben net een bad genomen in een warme bron. Dat willen wij ook wel! Ze geven ons de plaats door.

Eerst naar het Visitorcenter. Een expositie met opgezette dieren en vogels. De geschiedenis van het park en een film van 20 minuten. Wat zijn we blij dat we hier niet in de zomer zijn! De highlights van het park zijn dan werkelijk afgeladen vol. Rijen mensen bij de geyser, files van auto's en RV's op overvolle wegen. De natuur zo prachtig, maar afschuwelijk tegelijkertijd al die mensen daarin. Na het bezoek aan het Visitorcenter maken we een wandeling door het dorp. De Elk (grote herten) lopen er tussen de huizen door.

In de winkel kopen we een nieuwe film en bier in blik. Leen heeft een ideetje om de heater aan de gang te houden. Hij wil het (lege!) blikje als windvanger gebruiken.

 

Met de RV verkennen we de campground en nemen vast water in, want als het straks koud wordt, sluit de ranger het water weer af. Dan op naar de warme bronnen, 1 mijl verder parkeren we. Het blijkt dan nog een heel eind wandelen langs de rivier, maar we vinden het.

Het is ondertussen heerlijk zonnig weer. Snel verkleden en erin. Het water bij de bron is zo heet, dat je het maar net kunt hebben.  Verschuif je wat richting rivier wordt het steeds kouder. Je kunt dus de sauna in, als je wilt. Wij verfrissen heerlijk, vies als we waren. Wassen haren enz. Je kunt ook onder de hete waterval gaan zitten, maar dat vinden de kinderen niet fijn. Heerlijk en zo bijzonder: Terwijl wij als enige mensjes daar zitten te badderen, komen enkele herten even drinken in de rivier. Het aankleden is ook geen al te koude bediening, vanwege het zalige weer. We wandelen de anderhalve mijl terug naar de motorhome. Paco houdt zich toch fantastisch.!

 

Op de camping rommelen we lekker. Leen probeert de heater te repareren. Hij maakt hem ook schoon, want hij was wel erg vuil. Tot slot van deze dag weer lekker vuurtje stoken.

 

Donderdag 13 oktober 1983, Madison, Yellowstone Park

's Morgens vroeg al bij de Hot Springs van Mammoth. We lopen weer een flinke Trail. Er is nog bijna niemand! Dan met de auto langs de Upper Bassins. Weer terug naar het dorp. Tanken, brieven op de post en dan proberen we de Beaver Trail. Die blijkt toch te ver, te steil en vooral te eenzaam. Ik vind het eng! In bepaalde periodes moeten vrouwen daar niet lopen!. Liever geen snuffelende beren aantrekken! Dus keren we allemaal wat uit ons hum terug. Een heel eind voor niks gesjouwd.

     

 

         

        

 

 We gaan op weg naar de volgende camping. Onderweg is er weer van alles te zien. Veel gestoom, watervallen enz. Al met al  aardig op tijd op de campground. De kachel doet het nog steeds slecht. Leen zet nu het bierblikje in en probeert de generator eens voor het geval we toch een elektrisch kacheltje kopen. Oei! Ineens alle batterijen leeg. Wat blijkt; de generator accu maakt contact met de aarde, via de kabel van de bougie. Dus floep! Alles weg. Manual krijgt Leen de generator nog aan, maar de motor niet meer. De kachel doet het ook niet. Dan maar vroeg naar bed vanwege licht en kou!

          

 

         

Vrijdag 14 oktober 1983, Grant Village, Yellowstone Park

We starten met behulp van de auto accu van de rangers. Daarna rijden en ook tijdens stilstand de motor draaiend houden. Het heeft de hele dag geregend en het regent/sneeuwt nog steeds. We rijden zoveel mogelijk langs de bezienswaardigheden. Het is  een prachtige rijroute. We zien buffels en weer een wolf of coyote.

We zijn al snel bij Old Faithfull. Hier kunnen we wat boodschappen doen en gas tanken. Verder naar de Ouwe Getrouwe. De geyser begint te spuiten, alsof het op ons bevel is, precies bij onze aankomst.

Daarna vlug het heerlijk warme Visitorcenter binnen. We zien er een film over vulcanos, springs geysers enz. Dwz Paco en ik zien de film. Leen verdwijnt al snel met Mateo, omdat hij te luidruchtig is. Inmiddels is het droog geworden. We volgen weer een flinke Trail. Onderweg spotten we marmotten. Als we helemaal boven zijn begint de Old Faithfull weer te spuiten en ook allerlei andere geysers rondom ons. Het is net een grote ondergronds kokende ketel water, met verschillende tuiten, die overkoken en stroom afblazen.

         

Op de heenweg was de afslag naar West Thumb, afgesloten. We keren en rijden terug om 100 km rond te rijden. Wat een mazzel! Nu is hij wel open. Sneeuwbanden of kettingen worden geadviseerd. Wij hebben geen van beide. We wagen het er op. Een tegenligger zegt dat het meevalt. Slechts een paar mijl af en toe 'icy'. We rijden door. Nog even een stop bij een prachtige waterval. Er zit alleen een zeer rustige kraai. Al snel rijden we in een prachtig besneeuwde wereld. De weg is vrijwel schoon. Bovenop de pas stoppen we voor foto's/dia's en natuurlijk sneeuwballen gooien.

Naar beneden rijden we uit de sneeuw over een prachtige weg door bossen en langs meertjes tot aan het Yellowstone Lake. De campground ligt aan het meer. De heater werkt nog steeds niet. Leen sealt ook nog wat bij de airco. Daar hadden we vannacht lekkage. De kou valt mee binnen. Mede door het koken halen we 16C. Het sneeuwt zachtjes buiten.

             

      

Zaterdag 15 oktober 1983, Jackson, Wyoming.

We worden wakker en vertrekken in een witte wereld. De weg is tot de uitgang van het Yellowstone Park behoorlijk besneeuwd. Onderweg pikken we 2 jongens op, Zwitsers, die gisteravond hun vriend met auto zijn kwijt geraakt!?!?! Ze zijn door en door koud, want ze hebben in de openlucht geslapen, zonder slaapzakken! Toevallig staan we net stil, als de vriend langs komt.

Wij zien daar in de rivierbedding een moose, eerder op de weg ook al n. Allebei vrouwtjes. Omdat het steeds sneeuwt stoppen we weinig. In Tetonpark alleen even langs het Visitorcenter. Het is de laatste open dag voor de wintersluiting.

     

      

        

       

        

         

       

         

          

               

Om 12 uur arriveren we in Jackson. Hier is geen regen of sneeuw meer. Ook niet geweest. Na wat zoeken vinden we zowel het American Expres kantoor als het postkantoor. Allebei dicht. We zullen geduld moeten hebben tot maandag. Dan op zoek naar een camping. Bijna allemaal zijn ze al gesloten, maar we vinden er nog n midden in de stad. We gaan snel boodschappen doen en we kopen een elektrische heater. De kinderen worden verwend met nieuw speelgoed, bovendien draaien we een grote was. Het winkelcentrum met laundry is vlakbij, dat is gemakkelijk. Binnen is het nu heerlijk warm en gezellig.

   

verder naar week 42