Donderdag 10 augustus 2023. Weekje weg. Van Goes naar Zaamslag, Zeeuws Vlaanderen.
Door opeenvolgende omstandigheden, mantelzorg en zorg om mezelf zijn we al een poos thuis. De onderzoeken achter de rug, de diagnose en behandeling vastgesteld. Het is wachten op de operatie. Even er tussenuit. We zijn er hard aan toe. Ver weg kan niet. Maar toch, een fijn vooruitzicht.
Zonder hobbels is het vertrek niet. Bij de voorbereiding ontdekt Leen een leeglopende band. Controle in de garage geeft een kapotte velg als oorzaak. Het duurt een paar dagen voor de nieuwe velg binnen is. Pas laat ligt ie op de camper. In een half uur (absoluut record) hebben we alles ingepakt. Zo arriveren we tegen de avond hondsmoe op het vertrouwde campererf.
Campererf de Feijter € 15 all-in, Zaamslag.
Vrijdag 11 augustus 2023. Van Zaamslag (Nl) naar Stavele (B).
In 2 uurtjes rijden we erheen. We hebben een boerderijCP uitgezocht in de Westhoek. T is even spannend. 8 plaatsjes. Nog 2 vrij. Een gedienstige camperaar vertelt ons meteen, dat we beter even bellen naar de boerderij, want er zijn reserveringen, omdat het dinsdag Maria Hemelvaart is. Een vrije dag, dus nu lang weekend, in België. Gelukkig is er inmiddels meer ruimte. We staan niet op een verharde plaats, maar op het gras ervoor. Er is zelfs nog een stopcontact voor ons, wanneer onze kabel lang genoeg is.
Dat is ie! Helemaal goed. Leen fietst naar het dorpspunt voor wat levensmiddelen. Ik kan een poosje in de zon. Wanneer de zon achter de wolken verdwijnt, komen we binnen verder bij van de vermoeienissen. We bevinden ons in de Westhoek. Vanaf hier zijn er volop fietsmogelijkheden. Morgen staat het 1e rondje op t program.
Boerderij CP De PaepenHouck € 13, Stavele (Alveringem).
Zaterdag 12 augustus 2023. Fietsrondje langs Watou 27 km.
Wat later opgestaan ben ik nog steeds niet fit. Een fietsrondje Stavele-Watou-Poperinge-Stavele staat op t program. Ik zet er ?? bij of dat gaat lukken.
We starten door t dorp Stavele. Overal kasseitjes en een kapelletje aan het eind.
Over rustige smalle weggetjes kronkelen we tot een hoge voet/fietsbrug over de IJzer. Aan de andere kant het dorp Beveren met zijn typische kerktoren. Wij volgen de knooppunten de andere kant op.
Door het dorpje Roesbrugge komen we in Haringe. Ook met grote kerk, de graven rondom met moderne levensboomsculptuur.
Net buiten het dorp stoppen we bij het Commonwealth oorlogskerkhof 1914-1918 Haringhe. Als altijd heel indrukwekkend. De stenen getuigen van de vele jonge mannen Welsh, Schots, Iers, Canadees en helemaal vooraan één enkele steen voor ‘Ein unbekannte Krieger'. In de dood voor altijd verenigd met de vijand.
In Watou aangekomen, zien we direct al tekenen van het grote kunstevenement wat hier jaarlijks gehouden wordt. Op de markt een paar kunst installaties. Leuk! Ik ontdek het info/ticketbureau. Niet voor vandaag, maar misschien maandag er een hele dag voor uittrekken.
Ik heb al gemerkt dat verder fietsen niet slim is. We nestelen ons op een marktterras voor thoffie en bestuderen de menukaart.
Om te eten graag verhuizen naar het terras bij het restaurant aan de overkant van de straat. Dat doen we en eten er relaxed een lekkere warme lunch.
Wat opgeknapt, fietsen we met een E-tandje extra terug via Proven en Krombeke.
Het waait behoorlijk. Toch kan ik nog een poos lekker voor de camper met de beentjes omhoog. Dat valt helemaal niet tegen, na alle regen die vannacht gevallen is .
CP Paepenhouck, Stavele, Alveringem.
Zondag 13 augustus 2023. Middagfietsrondje boven en langs de IJzer, 31 km.
Begeleid door De Sandwich regenen we een lazy sundaymorning uit. Na de lunch is het droog. Zon en wolken wisselen elkaar af. Een stevig windje houdt ons niet tegen.
Aan de andere kant van Stavels vinden we het in de wijde omgeving bekende restaurant De Commerce. Het zit er dan ook bomvol. Wij steken de IJzer over en rijden nog een stukje noord.
Onderweg komen we een (1914-18) memorial tegen over een noodhospitaal, geleid door een betrokken arts.
In de kerk van Pollinkhove is er kunst en poëzie. Heel bijzonder.
Voor Lo-Reninge bij een aparte molen en steken we de Lovaart over.
Dit dorp is een onverwacht middeleeuws aandoende verrassing. Ook hier kunst, o.a. de ‘Moeder' der kikkers in de vijver.
Smalle lege weggetjes volgen. Geen enkel verkeer.
Zo bereiken we op een kruispunt de IJzer weer. Dit is Knokkebrug met uiteraard de gelijkluidende brug, maar dan met ck. Ook het cafeetje, waar we pauze houden, heet de Knocke. De waardin bedient ons in sappig Westvlaams en zijgt tussen het klanten bedienen door, zelf amechtig met een pilsje neer bij toevallige klanten aan hun tafeltje.
Vanaf hier kunnen we over het jaagpad langs de IJzer terug fietsen. Vooral het laatste stuk pakt behoorlijk avontuurlijk uit. Prachtig is het wel.
De kerktoren van Stavele komt al in zicht. We zijn bijna weer op honk.
CP Paepenhouck, Stavele, Westhoek.
Maandag 14 augustus 2023. Bezoek aan het Kunstenfestival Watou (Suus) en Poperinge (Leen).
Samen fietsen we weer een route naar Watou. Deze keer door Krombeke en Proven. Hier nemen we afscheid.
Leen fietst langs de hier veelvuldig voorkomende ‘hoppevelden’ een knooppuntenroute naar Poperinge. Er moeten nodig boodschappen ingeslagen.
Ik parkeer de fiets op de markt en koop een ticket. Meteen een stempel voor het festivalhuis. In dit oude, ietwat vervallen gebouw zijn de werken van bijna 20 kunstenaars te bewonderen. Zowel beeldend als poëzie. Ik moet er even inkomen. Het is veel drukker dan zaterdag. De nauwe donkere gangetjes. De info daar vaak opgehangen, zodat men elkaar regelmatig in de weg zit. De locatie maakt het soms ook speciaal.
Bv. op de zolder, die er uitziet als een kale vliering is een heel traject uitgezet met in de omgeving gevonden, vaak aan De Groote Oorlog gerelateerd afval.
In de kerk hangt 1 enorm experimenteel schilderwerk van een digitale kunstenaar. In de verborgen qr code zit het sprookje waarop het werk gebaseerd is en een gedicht.
Een straat verderop kom ik in het Brouwerijhuis, ook met meerdere expo’s, oa rond mist en wateropvang.
Te voet bezoek ik nog 3 locaties. Bijv. een videoproject , met het gedicht ‘Akkerbouw’, waaraan boeren uit de streek meewerkten door met een tracker op hun trekker hun dagelijkse bewegingen duidelijk te maken.
Het is te veel om op te noemen. De werken zijn vaak gerelateerd aan de streek in de huidige en verleden tijd. Aarde, water, natuur, milieu, taal (dialect) oorlog. Het is moeilijk de essentie in foto's te vangen of zelfs maar de werken simpel vast te leggen. Toch wil ik een indruk geven. Vandaar dat de kwaliteit nog al te wensen overlaat.
Terug op de markt neem ik de fiets om de verder verwijderde exporuimtes op te zoeken.
Een leuke afsluiter is het grote werk met zandzakken, dat een blik op de Franse grens geeft of juist andersom. Natuurlijk doe ik dat en zet even voet op Franse bodem.
Leen wacht inmiddels met de tassen vol, alweer op het marktplein.
We besluiten terug naar de CP te fietsen en de 2e locatie, een kasteel boven Poperinge te bewaren voor woensdag. Mijn ticket is gelukkig meerdaags geldig.
CP Paepenhouck, Stavele.
Dinsdag 15 augustus 2023. Fietstocht, deels Vredesroute, 33 km.
Langs de route 14 lindebomen met een vredesboodschap en 14 ‘staties'. (Foto's 1914-18).
De 1e statie (over het noodhospitaal) passeerden we eerder al. Nu rijden we er voorbij. Ook vandaag weer verschillende kapelletjes en mooie kerken, langs de rustige wegeltjes.
Na St Rijkers komen we dan aan de Statie over een ambulancepost.
In Alveringem bij het Hof van Wijckhuize stuiten we op een hele cirkel van staties met oorlogsafbeeldingen van alle dorpen in de gemeente Alveringem.
Tevens de dode stam van een afgebrande lindeboom met een jong exemplaar ernaast. Dit zijn de zgn vredesbomen.
Het kost ons overigens moeite deze bomen onderweg te vinden. Erg goed aangegeven is de route niet. Ook in het plaatsje Oeren (niet meer dan een gehucht lukte ons dat niet.
Vanaf hier fietsen we zuid terug op Alveringem aan.
Nu rijden we het dorp in. We willen graag lunchen. Vanwege Maria Hemelvaart zit het enige vandaag geopende restaurant (cafés met grote bierkeus, zijn wel open) bomvol. Wij doen een rondje om de kerk en eten daar op een bankje met Westvlaamse spreuk ons noodrantsoen.
Bij het verlaten van Alveringhem maken we gebruik van een typisch “Bels” fenomeen: De levensmiddelenautomaat. Wij bekomen er een plateautje met kazen uit de regio.
Op de terugweg missen we 3 lindebomen en ook 2 staties. Wel pauzeren we bij een vorige week gemist kapelletje.
Vlak voor Stavele ontdekken we nu aan de IJzer de statie met de zwemmende paarden en even verderop de jonge vredeslinde met gedicht van Willem Vermandere, de Westvlaamse zanger, die ook de prachtige liedtekst, ‘altijd iemands vader, altijd iemands kind’ (ook over de groote oorlog) maakte. We zijn al sinds onze jeugd fan van hem en zagen hem toen ook meerdere keren optreden.
Uiteindelijk heeft Stavele ons nog een verrassing te bieden: Een particuliere theetuin, zouden wij zeggen, maar hier draait t om Belgische bieren. Gelukkig blijken ze ook een lekker frans roseetje voor mij te hebben. Bovendien serveren ze een smakelijke pizza en nog een zalige dame blanche van hoeve ijs toe ook.
Op de CP is het een stuk rustiger geworden. We verhuizen naar een verharde plaats, wat verder van de, vanwege het vele grote agrarisch verkeer, luidruchtige straat. Al horen we nu dat de grote tractoren met mest vanaf vandaag niet meer mogen rijden. Ook het stro is nu zowat van het land.
CP Paepenhouck, Stavele, gemeente Alveringem.
Woensdag 16 augustus 2023. Laatste dag op de fiets 28 km, met bezoek aan de 2e locatie van het Kunstenfestival.
Doorheen Krombeke fietsen we naar Kasteelpark De Lovie (Poperinge).
Tegenwoordig wonen, werken of krijgen hier onderwijs: kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap.
Watou Kunstenfestival toont in het hoofdgebouw én in de kapel weer een keur aan werken van meerdere kunstenaars. Ik begin in het hoofdgebouw. Het is hier veel ruimtelijker, dan in Watou, dus plaats voor grote werken en gedichten. Ook hier vaak een combinatie van wetenschap en kunst, gerelateerd aan de Groote Oorlog, waarvan deze regio nog steeds doordrenkt is. Bovendien zijn er veel minder bezoekers. Dat is fijn.
Verder is het een prachtige groene locatie, waarin de bewoners zich vrijelijk bewegen.
In de kapel één geweldig ‘ademend' werk met daarbij een prachtig gedicht.
Het is voor mij onmogelijk om alles te fotograferen, laat staan de kunstenaars en hun werken recht te doen. Even googlen Toerisme Westhoek, kunstenfestival Watou, wanneer je meer wilt weten.
Tot slot nemen we ook nog een (vrij) kijkje in The Basement. In deze kale kelder vinden de deelnemers aan Studio Artîlerie (van De Lovie Stichting) een plek om te experimenteren met de presentatie van hun kunstwerken.
Vanaf De Lovie fietsen we naar de nabij gelegen St Sixtus Abdij. Wanneer we daar aankomen blijkt de Abdij met bierbrouwerij echter nog gesloten.
We ontdekken dichtbij een restaurant met groot terras en nemen daar onze laatste warme Vlaamse lunch. Koken vanavond niet meer nodig. Bijna 2 uur later tuimelen we naar buiten. Bezoek aan de Abdij trekt niet meer. Het is genoeg geweest.
Met een ommetje fietsen we terug.
Nog tijd om van het zonnetje te genieten en voor een lang gesprek met uitbaatster Isabel van de Paepenhouck. Morgen op huis aan met regionale heerlijkheden, zoals daar zijn: bieren en kazen. Het superlekkere hoeve-ijs hebben we al op.
CP Paepenhouck €13 all-in, Stavele, Alveringem.