Zondag 2 april 2023. Van Desenzano del Garda naar Borghetto sul Mincio, 33 km.

Als 1e staan we op de sani met uitzicht op het meer. Meteen 3 mede vertrekkers achter ons.

Jonge Tom leidt ons keurig terug naar de SP752, zodat we om Desenzano heenrijden. Geen last van zonas limitados op deze manier. Daarna de SP 11 richting Verano.

Ineens een harde klap tegen de camper. Het lijkt wel  met opzet een steen gegooid! Even later passeert ons toeterend en gebarend een klein autootje. Hij rijdt voor en wil ons een vluchtstrook op. Aan de overkant ook een vluchtstrook met een auto erop. Ineens heeft Leen t door. We stoppen niet. Banditi! Bekende truc! 💣💥👿 Daar trappen we niet in. Ik pak de camera. Bij het passeren, jammer genoeg net te laat voor een foto van de nummerplaat. Bah! Schrikken. Ze volgen ons niet. Gelukkig even later de afslag binnendoor naar de bestemming.

         

           

Voor het monumentale stadje zien we een zee van witte campers op de beide camperparkings. Tjee, dat is druk geworden, vergeleken met de vorige keer, toen het nog in opbouw was. We kwamen hier toen terecht na een tip van Italiaanse campervrienden Renzo en Renate. Ook toen was het aan het Gardameer superdruk en moesten we van de CP (na 48 uur) en camping (vanwege paas)reserveringen. Die Paasdrukte merken we nu weer. Heel veel Duitse camperaars en nu ook de weekend Italianen erbij.

We staan voorlopig aan het eind, zonder electra, maar wel met uitzicht. Jammer genoeg begint het te regenen. De 1e uren houdt dat ook niet op, helaas!

We verkassen een paar rijen. Nu we aan het snoer liggen, verglijdt de ochtend, gezellig binnen, luisterend naar de zondagradio.

Even na 1en is het droog. Schijnt de zon en is het meteen heel aangenaam. We verhuizen nog een keer. Ruim zicht de andere kant op. Het kasteel met de vlag in top bovenop de heuvel.

Dan op ver(her)kenning. Zicht op de restanten van de muren en dan de Mincio over het piepkleine Middeleeuwse dorp in.

       

          

         

Gisteren vonden we het niet te begrijpen, dat in Sirmione nog steeds zoveel auto’s kunnen komen. Borghetto doet t anders. Geheel autovrij. Parkings rondom. Het is druk op zondag. Veel mensen lopen met olijftakken. Oh ja, Palmpasen vandaag.

Het centrumpje bestaat dan ook voornamelijk uit eet- en drinkgelegenheden, plus natuurlijk de vele toeristenwinkeltjes.

We nemen een kijkje in de kerk, steken een kaarsje aan en genieten van  een echt Italiaans ijsje.

      

In een uurtje zijn we uit en thuis. Maar goed ook. Een donkere lucht, een vlagerige wind. Onweersgerommel in de verte. Dat gaan we niet droog houden!

Parcheggio Camper Virgillio, Borghetto sul Mincio, Verona. € 19 all-in.

            

Maandag 3 april 2023. Vriendenbezoek.

De temperatuur maakt een dip de komende dagen. Vannacht is het helder geworden bij 8°. Kacheltje aan dus. We gaan aan de schoonmaak. Rondom ons worden lege plaatsen met lint afgezet. Het blijkt, dat er voor Pasen veel groepsreserveringen zijn

Ook wij moeten weg van ons mooie plekje vooraan.

Zo verhuizen we weer naar achter. Het wordt ons duidelijk, dat we, vanwege grote paasdrukte overal, voorlopig maar beter wat langer kunnen blijven staan. Geen straf hier. We kunnen fietsen over het verkeersvrije pad langs de Mincio en ook wandelmogelijkheden zijn er volop.

Vandaag hebben we afgesproken met onze campervrienden Renzo en Renate. We hebben elkaar voor t eerst ontmoet op Sicilië in 2007. Daarna nog een aantal x hier aan het Gardameer en 1x een maand lang op de overwintercamping in Diano Marina (Bloemenriviera). In Spanje vierden we een keer oud en nieuw samen.

Weldra komen ze voorgereden. Na de dikke omhelzingen worden we ook deze keer overladen met regionaal lekkers. Zij komen aanzetten met een feestelijke Colombo: het traditionele zoete paasbrood in de vorm van een duif, maar ook wij hebben zaterdag een Colombo, juist voor hen gekocht. Die van ons voor het goede doel in de rode tas van een vluchtelingenhulporganisatie. Daarnaast hebben zij een fikse doos met lokale olijfolie, zoete rode wijn (van de boer uit het vat) en een witte Garda wijn en wij hebben voor hen nog Portugese Vinho Verde. Komisch toch!

Het klikt meteen weer. Al kletsend kuieren we het dorp in.

Gister hebben we een kleine Ostaria ontdekt met aantrekkelijke menu's. Wat is het leuk daar. Zeer hartelijke bediening. Top keuken. RenR merken op: dat het toch wel gek is, dat zij nu door Hollanders dit leuke eethuis leren kennen.

Een aantal uurtjes later verlaten we uiterst voldaan Ostaria Al Volta (aanbevolen!) Blij, dat wij nu onze vrienden eens konden verrassen.

Bij de auto gekomen nemen we (voorlopig) afscheid. RenR zijn toch 10 jaar ouder dan ons en vooral Renzo broos na een ernstige infectie, met ziekenhuisopname tot gevolg. 2 maand geleden.

Ook wij zijn wel toe aan een kleine siësta na alle luidruchtige Italiaanse hartelijkheid om ons heen. Gelukkig kunnen we daarbij met hen Duits praten. Wel zo gemakkelijk.

Area Sosta Camper Virgillio, Borghetta, Valeggio sul Mincio.

               

Dinsdag 4 april 2023. Wandeling via het kasteel op de heuvel naar Valeggio sul Mincio en terug. 6,5 km.

Een frisse nacht 2°. De zon komt echter al de camper binnen. Alle tijd voor een slow start. Ondanks de koude oostenwind is het heerlijk wandelweer.

Nog rustig doorkruisen we Borghetto, uno dei borghi plú belli d’Italia! Het blijft dan ook een prachtig plaatje.

       

Het is puffen de trappen op tot het kasteel.

De uitzichten prachtig. Bij de Mincio ligt Borghetto te stralen.

Verder dan het binnenplein komen we niet. Alles doordeweeks gesloten. Aan de andere kant  op Valeggio.

De afdaling zigzag tot het centrum van dit levendige stadje. Mooi marktplein met stadhuis.

Hier zijn voorzieningen. Er kan geld uit de muur getrokken en we nemen een kijkje in de kerk met de bijzondere deuren.

        

          

 

Heerlijk dwalen door de Euro Spin. Er is  een niet te benoemen variatie aan verse pastasoorten, salumi, kazen en wijn.  

De terugtocht omgekeerd. Door nauwe straatjes het stadje uit en weer omhoog.

Pittig met de inmiddels volgepakte rugzakken.

Bij het kasteel genieten we van onze hartige Italiaanse broodjeslunch.

Terug beneden in Borghetta hebben we wel een ijsje verdiend, vinden we. Heel erg lekker daar zonder kleurstoffen  of smaakversterkers. Puur natuur.

        

     

 

Op de CP is het uit de wind, in de zon best lekker. 13 °.  Leen gaat zelfs in de korte broek!

Area Sosta Camper Virgillio, Borghetto.

          

Woensdag 5 april 2023. Fietstocht naar Peschiera del Garda, vv. 36 km

Een heel koude nacht. Fris blijft t. De fleeceband over de oren. Jas aan. Aan de andere kant van Borghetto loopt de fietsroute 06 tussen Peschiera en Mantova. Wij fietsten het hele traject al eens, vandaag richting Gardameer.

Heerlijk fietsen langs de Mincio. Verkeersluw en prachtig.

We passeren wat bebouwing en de afslagen naar o.a. Momzambano. We houden het bij het bewonderen van de skyline en vervolgen het fietspad.

Nadat we onderdoor de snelweg zijn komen we langs  de fortificaties Peschiera binnen.

      

            

We kuieren er doorheen tot aan het water.  Toeristisch. Duidelijk paasdrukte. We horen veel Engels. Ook te herkennen aan korte rokjes of broeken, blote topjes en daaronder steken benen en armen uit, die blauw van de kou zien.

We flanietsen (flaneren, lopen en fietsen) een aantal kms lungomare.

           

             

Zo bereiken we de Lidl. Daar kopen we weer ruim in. Alvast voorraad voor de Pasen verzamelen, want dan is alles dicht.

Met de tassen vol peddelen we langs de hoofdweg over het fiets/voetpad terug. Wel opletten, want iedere auto uit elke zijstraat en uitrit heeft voorrang. Wat dat betreft heeft Italië nog wel een inhaalslag te maken, waarbij we niet vergeten blij te zijn, dat er so wie so al veel fietspaden bijgekomen zijn.

Op deze manier komen we vrij gemakkelijk weer bij de vestingmuren aan. Daar lunchen we met een mini calzone. Dezelfde weg terug biedt weer heel andere uitzichten. Halverwege pauze bij een mobiel Piaggio kioskje. Koffie en ijs. Hoe leuk!

         

Nog wat verder, te voet door verkeersarm Borghetto en we zijn weer op honk. Het zonnetje nog aardig doorgekomen is het toch niet warmer dan 12° geworden.

            

Area Sosta Camper, Virgillio, Borghetto sul Mincio.

                     

Donderdag 6 april 2023. Uit lunchen bij de Italiaanse vrienden.

Weer een koude nacht. Amper 3°. De zon komt helder op.  Toch voelt het heel anders dan gister. De koude wind is weg, veel aangenamer! Voor de 2e dag werk ik een handwasje weg. Geen wasmachines hier.

Daarna gaan we in de stuuk! Uitgenodigd bij Renzo en Renate voor de lunch. Uit ervaring weten we dat Renate een echte Mama di cucina is en Renzo rijdt de hele regio rond om de beste regionale producten te verzamelen, dus onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Om 11 uur pikt Renzo ons voor de poort op. Hij voert ons via een prachtig heuvelende route naar hun huis in Castelnuovo del Garda. Onderwijl Sotto Voce de beziens- en wetenswaardigheden docerend.

Ook Renate ontvangt ons uiterst hartelijk en gastvrij in hun condominium.

Het ruikt veelbelovend. Er staat al een en ander aan zelfbereid lekkers op tafel. Bij de crodino nuttigen we de hapjes. 2 zelfbereide vissmeerseltjes. Eén met heek. De speciale Gardavis op dit moment niet verkrijgbaar. De andere zeebaars in olie met o.a. kappertjes. Te eten samen met de gebakken polentablokjes. Daarbij ook nog een schaal gegrilde ontvelde paprika en gebakken artisjokkenharten. En dan ben ik de in een zoetzure saus met veel uien gemarineerde reuzengarnalen a la Venezia nog vergeten! Alles samen al zo lekker en zo copieus dat deze primero piatti al een maaltijd op zich is. Temeer dat de regionale witte wijn miraculeus de glazen gevuld houdt.

Als tussengerecht wordt  een gegrilde gekruide Jacobsschelp geserveerd.

De secundo is dan relatief simpel. In de oven op de huid gebakken vis overdekt met flinterdunne aardappelschijfjes en groene kruiden.

Daarna zegt Renate plechtig: En nu maak ik jou een thee! Een running gag tussen ons, ik met mijn liters thee per dag. Leen krijgt een Duitse filterkoffie.

Natuurlijk komt er nog zoetigheid: een speciale kruimelkoek uit Verona, chocolade paaseitjes en vanzelfsprekend hoort er ook nog een speciaal likeurtje bij. De uurtjes verglijden vanzelf.

We worden een beetje moe. Het is inspannend dat kletsen in 3 talen, met Duits als gezamenlijke. Ook zien we dat de oogjes van Renzo wat meer gaan glinsteren. De witte wijn smaakt m goed. Tijd om ons thuis te brengen.

Ondertussen staan er wijn, chocolade-eitjes en moutarda (de pittig gemarineerde appelschijfjes, die we van de week in het restaurant kregen) voor ons klaar. Wat was het weer warm en gezellig. Ontroerd nemen we afscheid van Renate.  

Renzo rijdt met  een ietsie pietsie meer schwung over de bochtige wegen, maar zet ons veilig weer af bij de CP. Ook met hem een stevige knuffel.

De CP is buiten de gereserveerde plaatsen vrijwel vol.  De Italianen komen binnen.  Vandaag begint het vrije weekend. Achter op de personenparking zijn een paar stroken nu ook voor campers gereserveerd. Daar is dan wel geen elektriciteit, maar kunnen op de bonnefooi arriverende canpers in ieder geval terecht.

Area Sosta Camper Vergillio, Borghetto sul Mincio.

            

Vrijdag 7 april 2023. Fietstocht Borghetto -  Monzambano - Castellaro Lagusello - Monzambano - Borghetto 30 km.

Wat een rustdag moest worden, pakt toch heel anders uit. De ochtend vult zich met ‘rustig an’  en terugkerende camperbezigheden, zoals daar zijn de dagelijkse sani: schoon water vullen, grijs water afvoeren en wc legen. Leen kwijt zich van deze taak. Niet door naar het servicepunt toe te rijden, maar door vele loopjes erheen. Ondertussen doe ik weer een handwas.

Na de lunch vertrekken we. Het is licht bewolkt, met af en toe een gesluierd zonnetje. Prima fietsweer. Over het fietspad langs de Mincio tot Monzambano.

Hier beginnen we meteen aan de klim tot het kasteel. We geraken er, maar alles is gesloten. Alleen het weekend open. Toch een leuke plek.

              

      

Op de route naar beneden ontdekken we fietsbordjes naar een volgend dorp. Ik ben enthousiast, want heb gelezen over deze Unesco erfgoed Borgho of Borghetto.

Over rustige wegen, heerlijk heuvelend, peddelen we erheen.

      

Bij nadering ziet het er al spannend uit.

We parkeren de fietsen voor de poort. Hier vandaag geen toerisme. Het lijkt er vrijwel uitgestorven.

Een kijkje in de Chiesa San Nicolo di Bari. In de zijkapel branden echte kaarsjes bij de goudkleurige Maria.  Ik kan er niet één toevoegen, want ze zijn op.

In de Middeleeuwse  ringmuur een oude herberg, genaamd Antico Borgho.

       

Even verder de Villa Arregli. Privébezit. Alleen open zaterdag, zondag en feestdagen. Kennelijk hoort Goede Vrijdag daar niet bij. Jammer, maar gelukkig kunnen we door de spijlen van de poort toch nog een blik werpen op het hartvormige meertje.

Een andere, net zo mooie route terug naar Monzenbano.

       

Een kijkje bij de CP voor camping Oasi. Mooie plaatsen, ongeveer zelfde prijs. Rustiger dorp, maar dit Paasweekend ook al behoorlijk gevuld. Dan rijden we het centrum binnen. In de San Michele is een mis aan de gang. We missen dus de marmeren altaarstukken en de Via Crucis, 19 met de hand gemaakte houten meesterstukken. Door het winkelstraatje naar de brug.

          

Nog één missie vandaag. Renzo heeft ons net buiten het dorp de Supermercati Martinelli getipt. Een grote overvolle super met heel veel (ook verse) Italiaanse waren. We kijken onze ogen uit. (Leen wordt er zelfs even duizelig van. Toch oppassen dus). Ook vandaag weer met de tassen vol het laatste stuk tot Borghetto.

Daar vermijden we het verkeersvrije centrum. Vanmorgen al vol flanerende toeristen.

De rit over de Ponte Visconteo blijkt ondanks opletten voor het verkeer, ontzettend scenic en een paar stops waard.

         

Op de CP is de Paasdrukte nu echt toegeslagen. We zijn net op tijd om de ‘Grande Casino (zoals Renzo zoiets noemt) te aanschouwen. Rondrijdende en zoekende campers, want de officiële camperplaatsen zijn inmiddels allemaal bezet. De beheerders doen hun best toch iedereen nog een parkeerplekje voor de nacht te bezorgen.

Area Sosta Camper Virgillio, Borghetto sul Mincio.

          

Zaterdag 8 april 2023. Markt in Valeggio sul Mincio. Wandeling 4,5 km.

Tot tegen 11en kwamen er nog campers binnen. Die hebben allemaal langs de randen een alternatief plekje gekregen. Dit dankzij de ruime opzet van het gebied.

Het is minder koud. Nevelig, maar het belooft een mooie dag te worden.

Op tijd naar de ochtend weekmarkt. Volgens internet een behoorlijk grote. De ingang vd CP is afgezet. Vol, want ook het voorste stuk, eigenlijk gewoon parking, staat vol campers.

In Borghetto wandelen de 1e toeristen alweer rond. De horeca druk met witte tafellakentjes leggen, want dat hoort in Italië. Ook op het terras.

Niet de trap naar het kasteel, maar om de heuvel heen. Dat geeft weer andere views.

Zo ook de inkom van Valeggio.

Onverwacht snel stuiten we op de markt. Dat is weer genieten. De kaas, vlees en worstkramen tussen de kleding. Bloemen en planten, van alles wat. De ene straat na de andere. Groenten en  fruit, ook nog.

           

      

       

       

          

 

Uiteindelijk gaan we op huis aan met een nieuw vakkentasje voor mij en 3 kg mandarijnen voor ons samen. De salumi i fromaggi hadden we gister al aangeschaft.

Deze keer wel de heuvel op, met een pauze op het kasteelplein.

           

Nog een laatste keer genieten van het mooie Borghetto, want morgen trekken we weer verder.

 

Op de CP rijden de campers weer. Zodra iemand van een officieel plekje vertrekt, kan er iemand anders aanschuiven en zo ruimte en elektriciteit bemachtigen.

Verder is het verbazend rustig, merken we. Zeker vergeleken met Spaanse families. Dat gaat er meestal een stuk luidruchtiger aan toe. Wel heerst er een gezellig campingsfeertje. Het is  ook nog eens heerlijk weer vandaag. Families lunchen buiten. Kindertjes fietsen rond. Met een  teiltje  naar de afwas etc. Vanaf 18 uur is er zelfs patattine te koop bij het kantoor/was-en plasgebouw. Bovendien is het kraampje bij de ingang ook weer open. O.a. aardbeien, noten en wijn

Ik bekijk het allemaal vanuit mijn luie stoeltje in de zon, beentjes omhoog. Kortom:  La Dolce Vita!

Area Sosta Camper Virgillio € 18 all-in, Borghetto sul Mincio, Verona, Lombardije.

            

verder naar week 15