Zondag 26 maart 2023. Van Harburg, Dld naar Heiterwang, Oostenrijk 182 km.

Zeer rustig overnacht. Leen blijft bezig met de verwarming. Warempel! Nu doet ie t! Is t toch een van de opnieuw vastgemaakte contactjes geweest 🤞. Samen met t elektrisch kacheltje voelt het in no time overal warm!

Ons doel vandaag is slechts 95 km verder. Een beetje rustdag. Een leuke CP bij een mooi stadje. Het is echter grijs, voortdurend regen. Dan nog maar wat verder. Na Donauwörth en Augsburg rijden we dus Landsberg am Lech  voorbij. De nieuwe bestemming lijkt ook aardig. Dichter bij de Oostenrijkse grens en wat minder regen. Alweer fingers crossed!

Schongau rond. Doordat we om de stadjes heen rijden is er niet veel romantisch aan. Pas de laatste kms tot de Brandstatt Hof, net voorbij Steingaden wordt het landschappelijk interessant. Dit zijn al de Vor Alpen.

Op de Hof wacht ons een  deceptie. De gemeente verbiedt de CP langer open te houden.  

Weer een nieuwe bestemming zoeken. Wordt het Füssen, nog net in Duitsland of ergens in Oostenrijk?

De keuze valt op de laatste.  Heiterwang voorbij de stad Reutte.

        

         

Zigzaggend door Füssen rijden we Oostenrijk binnen. We hebben weliswaar geen vignet, maar Jonge Tom doet wel heel vreemd. Verkeerde coördinaten blijkt later.  Hem consequent negerend arriveren we er dan toch. Pff!

            

 

Een rustige Gasthof met schitterend uitzicht. We moeten er flink voor betalen, hoewel de stellplatz à € 12 zeer acceptabel lijkt,  worden douche plus wc à € 2 pp verplicht toegevoegd. Net als de Kürtax à € 3 pp. Elektra à € 3 is dan keuze. Daarvoor passen wij, nu ons gaskacheltje weer gezellig warmt. Ondertussen regent het maar door. We zullen wel zien  of er vandaag  een wandelingetje in zit.

        

Niet dus! We douchen warm en uitgebreid. Lekker na die dagen zonder heet water. Vullen de watervoorraad en scharrelen wat rond Ons Libby, tijdens droge momentjes. Toch een halve rustdag. Morgen Italië. Hopelijk is het aan die kant vd Alpen warmer dan de 5° hier.

Ferienhof Sunnawirt € 22, excl € 3 elektra. Heiterwang, Tirol.

        

Maandag 27 maart 2023. Heiterwang, Oostenrijk.

We worden wakker in een beetje witte wereld. Het sneeuwen zet door. Weldra zijn ook de wegen wit. Dit is niet ons idee van rustig naar het zonnige zuiden. Verdorie hadden we toch sneller door moeten reizen, zeker omdat dit weer nog een dag of 3 aanhoudt. We oriënteren ons. Hier blijven voor een korte wintersport of terug Duitsland in naar Frankrijk?

Het blijft maar sneeuwen. Tegen 10en ligt er een dik pak. Een Duitse buurman is gister van het Gardameer gekomen. Het was daar 25°. En nu dit. Unglaublig, vindt ie t.  De dashcam op de Reshenpas laat gestrande vrachtauto’s zien. Duidelijk! We nemen een dagje bij mét elektriciteit. De zonnepanelen zijn ook ondergesneeuwd. De eigenaar neemt uit t dorp brood voor ons mee. Voor vandaag redden we ons verder wel.

        

Nu we hier toch staan maken we er maar het beste van. In de Gasthof gaan we echt Oostenrijks lunchen met Salat en Wienerschnitzel. Een Kuche met appel toe.

We zijn in eerste instantie de enige klanten. Dat duurt niet lang. Terwijl wij van onze drank(jes) genieten komt er een wandelstel binnen. Dat zijn warempel Vlissingers. Tussen de gerechten door kletsen we gezellig. Dit horecastel had ook het idee een weekje zon te pakken aan het Gardameer en vinden het nu toch wel grappig ineens gestrand te zijn in de sneeuw.

Het is een poosje droog. Heel even laat de zon zich zelfs zien. Tijdens het  after lunch wandelingetje door het dorp sneeuwt het zachtjes. De wegen zijn inmiddels sneeuwvrij na schuiven en strooien. Volgens de waardin moesten de wegbeheerders door de plotselinge zware sneeuwval even op gang komen, maar morgen zullen de passen zeker open zijn.

De middag is al een flink  eind gevorderd, wanneer we opgefrist ons Libby weer binnenduiken. Prima onverwachte rustdag.

      

Ferienhof Sunnawirt € 25 all-in, Heiterwang.

             

Dinsdag 28 maart 2023. Van Heiterwang, Oostenrijk naar Nals-Nalles, Italië, 200 km.

Na opklaringen gisternamiddag vielen er ook vannacht nog een paar sneeuwbuien. Het is min 1. De zon komt voorzichtig achter de bergen vandaan gepiept Aan het eind van het dorp kunnen we diesel en LPG tanken.

De weg is nat, maar schoon. Een wonderwitte wereld rondom.

Door de Lermoostunnel naar de Fernpas, 1210 m. Nauwelijks stijgen.

Hierna is veel minder sneeuw gevallen. Groene weiden.

        

Landeck, zon 5°, is druk. Boodschapjes bij de Billa.

Daarna begint het stijgen dan wel. Door het Inntal naar de Finstermünzpasz, 1188 m. Even later de Reschen/Resiapas 1508 m. 1° is het hier.  

        

Daarmee rijden we Italië binnen. Meer sneeuw, maar nergens zoveel als in Heiterwang. Dat heeft de max gehad.

We dalen langs het half gevulde Lago di Resia met oude kerktoren in het water.

             

Even verderop staat het mooie blauwe Lago di Muta wel vol.

Al dalend stijgt de temperatuur. Bij Mals begint de Val Venosta. 9 jaar geleden stonden we daar vlakbij het ommuurde stadje Glorienza op een schattig CPtje. Vandaar fietsten we schitterend door het dal tot Merano en met de trein terug.

Nu rijden we hoger, maar ook schitterend boven de snelstromende Adige. Ook nu staan de vele, lei-appelbomen bijna groen. De bloesemknoppen op barsten.

We dalen en golven nog steeds. Bij Merano een stukje drukke autoweg.

         

We vinden de CP zonder problemen. Hutje mutje staan de campers in rij. De ontvangst is vriendelijk, maar omslachtig. Helemaal achteraan is nog een plekje in de hoek, waar we recht vooruit in moeten. Voordeel dan wel, dat wij een strookje gras voor de neus hebben. Voor we daar heen mogen, loodst de eigenaar ons door het ‘automatische' ingewikkelde en uitgebreide registratie- (inclusief paspoort tonen) en betaalsysteem.

We zijn allebei moe en gaar. Ondanks het omgevings- en  verkeerslawaai van het drukke weggetje, direct achter de coniferen, zijn we blij, dat we staan.

        

Het is hier 15°, volle zon. Onverwacht Rokjesdag!

Camperstop Nals € 28, Zuid-Tirol.

             

Woensdag 29 maart 2023. Van Nals naar Riva del Garda 110 km

Gezellig wakker worden met tjilpende vogeltjes. Toch vertrekken we. Het lawaai vd weg te storend, vinden we. Niet zo ver en hopelijk niet al te vol. De CPs hier zijn duur en hebben kleine dicht opeen gepakte plaatsen. Meerdere campings zijn nog gesloten. Op de weg naar Trento rijzen ruige bergen op. Het is weer wennen aan het Italiaanse rijden en de vele snelheidsvarianten.

          

In Trento rechtsaf de bergen in. Adembenemend mooi. De SP218 niet al te breed en bochtig op de bergrichel. Hier telt de doorgetrokken streep amper. De links door de vele bochten  tegemoetkomende auto's, doen mij toch regelmatig wat  billenknijpen.

       

         

Overal zien we pista ciclable. Daar hebben we zin in. De CP ligt ook weer in een woonwijk aan de rand van de stad, maar stukken rustiger. Er is op dit moment volop ruimte. De plaatsen niet meer dan parkeerstroken, wanneer  her later voller wordt is het weer hutje mutje. Het is niet anders. We staan aan de noordkant van het Gardameer. Voor nu zijn we dik tevree. 11 uur. 14°. 48 uur mogen we hier staan. Daar gaan we gebruik van maken.

Eerst boodschappen doen, anders kunnen we niet lunchen, maar meteen ook op verkenning. Binnen een paar honderd meter staan we aan het Gardameer bij de bootjes. Schitterend! Buitenom lopen we een heel eind over het voet/fietspad boven het meer. Hier zijn een paar  campings open. Er omheen lopen we tot de Lidl.

    

Lekker struinen, op zoek naar Italiaans heerlijks. De rugzakjes gevuld terug. De uitzichten weer net zo schitterend. 16°.  

De koude wind geeft een iets lagere gevoelstemperatuur, dan gisteren.  Toch heerlijk. Eindelijk het lentegevoel te pakken.

Area Communale € 1, per uur (Max 48 uur). Riva del Garda, Trentino, Zuid-Tirol.

             

Donderdag 30 oktober 2023. Wandeling naar de Cascates de Ponale 13,5 km.

Het wordt vandaag meer bewolkt en het is frisser. Daarom kiezen we ervoor te gaan wandelen ipv fietsen. Zo lopen we weer langs het water, maar deze keer de andere kant op. Meteen prachtig. Riva Lido omgeven door hoog oprijzende bergen. Enkele nog aanwezige laat middeleeuwse gebouwen geven extra cachet aan de eind 19e eeuwse  baduitstraling.

       

             

            

Wij blijven op de promenade tot we niet verder kunnen. Aan het fiets/voetpad langs het meer wordt flink gewerkt.

De alternatieve route is heel wat ruiger. Niet relaxed langs het meer, maar gestaag stijgend over een grindweg. De uitzichten misschien nog wel mooier.

     

        

           

 

Na 6,5 km bereiken we de Ponale kloof. Beneden ons horen we water ruisen, watervallen zien we niet. Hier is een kruispunt van wandel/fietswegen.

Rechtsaf nog 8 km naar het Ledromeer. Toch wel wat te ver voor ons. Bovendien  fietsten we dat meer al eens rond tijdens een eerdere reis.

Rechtdoor op een paar honderd mtr Restaurant Belvedere. Dat trekt ons meer. Helaas er wordt wel al volop gepoetst, maar gaat pas 1 april open.

Een eindje verder kunnen we rechtdoor omlaag tot een dorpje in het binnenland of rechtsaf steil omhoog over gladde stenen. Leen probeert een stukje, maar nee, hij heeft al knakkende en ik krijg er knikkende knieën van. Dit is dus ons keerpunt.

We kijken nog eens goed in de kloof. Ja, nu zien we een miezerig straaltje water naar beneden vallen en ook een klein stroomversnellinkje. Waarschijnlijk hadden we vanaf beneden een beter zicht gehad, zeker wanneer we het betaalde watervallenpark hadden kunnen bereiken.

De terugtocht gaat soepeltjes en een stuk sneller.

 

Op de promenade bij de rondvaartbootjes nemen we een thoffietje.

Daarna verkennen we het oude centrum, ook in de hoop een leuk eethuisje te vinden. Helaas. Er is nog veel dicht.  Een paar restaurants, waar je in vol ornaat kunt eten of kiosken met afhaal zijn wel open. We zien één eethuisje wat ons aanstaat. De 3 tafeltjes echter bezet.

       

      

          

Dan maar op huis aan. De laatste anderhalve km over de promenade. Het Bio zaakje vlakbij de CP blijkt ook dicht. Dat is alleen voor ontbijt.

Nou dan worden t pannekoeken in onze eigen Casa. Lang geleden dat we dat aten en ook wel weer eens lekker. Stik content over deze prestatie.

Area Communale Riva del Garda.

               

Vrijdag 31 maart 2023. Van Riva del Garda naar Desenzano del Garda 65 km.

Na betaling van € 44 (45 uur min 1e uur gratis) weer op weg. Een relatief korte rit. De westelijke route langs het meer van noord naar zuid. Nog even een rondje om het centrum van Riva, daarna duiken we de 1e tunnel in.

Nog vele volgen. We zijn al snel de tel kwijt. Sommige glad gepolijst, andere nog net zoals we het ons herinneren van 30 jaar geleden. Ruw door de rots uitgehakt.

Het landschap wat daartussen zichtbaar wordt is, hoewel nevelig,  prachtig mooi.

Vlak voor Gargnano gaat het in één van de laatste tunnels bijna mis. Deze is extreem smal en nét daar komt ons een veel te links rijdend vrachtautootje tegemoet. Pas op het laatste moment ziet hij ons, maar dan heeft de buitenspiegel al een tik gehad van de rotswand. Wanneer we uit de tunnel komen zien we dat het tegemoetkomende verkeer daar voor rood licht staat. Was de vrachtauto net door oranje gereden of hebben wij een licht niet gezien? Het 1e lijkt het meest waarschijnlijk.

Vanaf Gargnano is de weg breder, maar hobbelen we van de ene in de andere bebouwde kom. Hier zijn de rotondes ontelbaar.

Grote hotels in prachtige villas en palazzi.

Al met al een heftig ritje, waar we dik anderhalf uur over doen.

       

Op de CP kunnen we kiezen uit meerdere plaatsen. We staan met de rug naar het meer. In de gok, dat we zo zon vangen, wanneer die zich nog laat zien, want voorlopig ziet t grijs bij 12°.

Leen gooit meteen de fietsen van het rek en vertrekt weldra naar de super.

Ik kan in alle rust wat telefoontjes afhandelen.

Area La Spiaggia € 18 + € 1 tax. Elektra 0,60 kwh. Desenzano del Garda.

             

Zaterdag 1 april 2023. Fiets/wandelen van Desenzano del Garda via Rivoltella naar Sirmione vv. 28 km.

Het valt een beetje tegen met de fietspaden. Meestal een combi met de wandelaars. Regelmatig moeten we met de auto’s samen. Goed opletten, ook op de wandelpaden. Hectisch is het steeds. De gemiddelde Italiaan doet maar een dotje. Auto’s geven gas, wanneer je een zebra opstapt, om nog snel voor te schieten. Fietsen gebeurt zowel op het rechter als linkerpad. Wandelen ook, zelfs als er een wandelpad naast het fietspad is, lopen er nog groepjes wandelaars op het fietspad. Maar genoeg gezeurd.

Het is heerlijk weer en het is hier prachtig. Romantisch, Elegante villa's.

Veel groen. Cipressen, palmen etc. Het meer daarachter, schitterend in de zon.

      

Het centrum van Desenzano verkennen we te voet.

Kleurrijke kunst tussen even kleurrijke bloemperken met o.a. viooltjes en tulpen.

De 16e eeuwse Maria Maddalenakerk kunnen we bezichtigen. Erg donker binnen. Ik vind ‘ het laatste avondmaal’ van de bekende 18e eeuwse schilder Tiepolo niet zo gauw .  

       

          

        

        

Het volgende dorp Rivoltella ontdekken we Lungomare vooral lopend met de fiets aan de hand.

      

Op het schiereiland, richting Sirmione wordt het drukker en drukker. Hier is wel vaak een fietspad/strook.

In het zicht van het kasteel ontstaat een waar verkeersinfarct. Bussen en auto’s zoeken parkeerruimte.

         

Ook wij moeten de fiets parkeren om over een noodbrug het vestingstadje binnen te lopen.

Gek genoeg worden er wel nog allerlei auto’s binnengelaten.

     

      

Wij kuieren er, samen met vele anderen, op het gemak rond. Hoe moet het hier in het hoogseizoen wel niet zijn.

        

      

        

Terugfietsend gaat een stuk sneller. We proberen ergens een lunch te scoren, maar de terrassen zitten overvol. Uiteindelijk vinden we vlak voor de CP een kioskje met leuk terras boven het meer. Er gaat iets fout met onze bestelling. 2x piadina, een soort wraps met salade tomaat en rauwe ham. Het duurt en duurt. Iedere keer wordt ons gezegd, dat het dadelijk komt. Op een gegeven moment krijgen we verontschuldigend een plankje met warme pizza en een zakje chips ‘de la casa'. Heerlijk, want flink honger inmiddels.  Nog een poosje later komt dan ons gerecht. Wel het platbrood, maar gegrild met kaas en ham ertussen. Het lijkt en smaakt als een Zuid Amerikaanse quesadilla. Op de rekening staat dat we foccacia farcita gehad hebben. Alles bij elkaar een prima lunch en een leuk intermezzo.

         

Inmiddels is er een stevige wind opgestoken

Ik zit nog even buiten.  Door de vlagerige wind is het niet echt aangenaam meer. Wel heerlijk ontspannend is de warme douche op de CP.

CP La Spiaggia, Desenzano del Garda.

       

verder naar week 14