Zaterdag 5 maart 2022.

Een prachtige dag. Wandelkriebels. Vorig jaar eindigde de bevrijdingsroute Slag om de Schelde in Arnemuiden. Vandaag loop ik mbv de app Fiets/wandelknoop een etappe 15 km tot de Schelphoek bij Wolphaartsdijk.

Met de trein naar Arnemuiden. Vanaf het station meteen een mooie start. Nog tintelfris na nachtvorst. - Een bunker op weg naar Oranjeplaat.

Dijkhuisjes aan het Veerse Meer. - Drukte bij het vliegveldje, tegenwoordig Airport Midden Zeeland geheten. Ook prachtig daar een vlucht ganzen in landing. Helaas te laat met de camera.

Veerse Meer. - De Piet.

Het kioskje is nog gesloten, maar met het uitzicht bij de uit-het-vuistjelunch is ook niks mis. - Toch de polder weer in en over ongebaande pad. - Een paar km muraltmuurtjes kom ik hier tegen. Deze dijkjes moesten het land beschermen. Links beneden loop ik dus in de voormalige Oosterschelde.

Boven de dijk staan beneden 3 reeën verstijfd naar mij te kijken. Wie schrikt meer? Dat duurt niet lang. Weg zijn ze! Gevolgd door nog 3! Alweer te laat voor een foto. - In de verte een enkele zeilboot. - De laatste overstap.

Over de landschapscamping bereik ik het Veerse Meer weer. - Leen komt me tegemoet gewandeld.

Daar is restaurant De Schelphoek. - Lekker buiten op het terras bijkomen met thoffie en een welverdiend boluscakeje.

          

Zaterdag 12 maart 2022.

Knoopuntenwandeling Goes - Wolphaartsdijk 15 km. Hiermee is de cirkel rond het vorig jaar gelopen Bevrijdingspad gesloten.

Ons huis staat tussen 2 knooppunten in. Ik loop dus direct op de route het recreatiepark Hollandse Hoeve in. Het is er al levendig op deze nog vroege zaterdagochtend. Een loopgroep neemt afscheid van elkaar. Miniscouts (noem je dat nog steeds welpjes?) doen een spelletje achter de Ambachtshoeve. - De wandelpijltjes voeren me zelfs in dit bekende park verrassend om de vliedberg heen.

Een lenteboeketje in de berm. - Ganzen aan de wandel.

De molshopen wijzen me de weg. - Over het Goese Meer, zicht op de televisietoren.

Wilhelminadorp. Aan de overkant van het Goese Kanaal de arbeidershuisjes. In één ervan woonde de oma van Leen als jonggetrouwde vrouw met haar man tot het ongeluk toesloeg en ze met 2 kleine kinderen en nr 3 (de moeder van Leen) op komst als weduwe achterbleef. - Het Kanaal over.

Boerderij van de Maatschap Wilhelminapolder. - Speenkruid.

Onbekend voetpaadje in de Wilhelminapolder. - Langs een watergeul tot de Oosterscheldedijk.

En daar istie dan. De Oosterschelde. - Bovenop de dijk een winderig, maar ruim zicht beide kanten op.

Katse Veer, voormalig Veerhaventje, nu strandje en brug richting Zierikzee. - Hier begint het Veerse Meer.

Pauze bij een gemaaltje.

Ook hier muraltmuurtjes. - Een wazig zicht op het dorp Wolphaartsdijk landinwaarts. Ik laat het links liggen deze keer.

Verder langs het Veerse Meer. De jachthavens van Wolphaartsdijk. - Er wordt kennelijk nog gevist op het zoute Veerse Meer. Op paling volgens Leen.

Een zeilklasje. - En ja dan ben ik weer op het strandje bij Restaurant de Meerkoet. Precies gelijk met Leen. We gaan lekker lunchen. Een heerlijke quinoa/groenteburger voor mij. Stoofvlees voor Leen. Voldoende getraind om nieuwe verten te gaan verkennen.

      

Vrijdag 18 maart 2022.

Wandelrondje Veere plus bezoek expo Grote Kerk 7 km.

Ik parkeer op de Kanaalweg Oost bij de sluizen. . Meteen een pracht uitzicht met de Grote Kerk als baken. - Jolige koetjes net in de wei begroeten me.

Buitenom de stad meteen mooi. - Steeds de kerk in de verte.

Dit had ik niet direct ingecalculeerd. Geen wandelschoenen aan, maar lakleer sneakertjes. Het valt mee. Een beetje slik, maar zeker geen laarzen nodig. - Zo mooi! Het trekpontje naar de wallen loop ik voorbij. - Ik loop nog steeds buiten de wallen. De molen.

Tussen de koeien door. Dit zijn bedaagde dames. - En het stadhuis.

Het Veerse Meer. Zo blauw, zo blauw vandaag. - Bijna bij het centrum.

De jachthaven. - Het stadhuis vlakbij de Schotse Huizen. - De Campveerse Toren. Een van de oudste hotels van Zeeland (Nederland?).

De kop gerond. - Maar ik loop terug en neem een binnendoortje bij de Campveerse Toren. - Het centrum in. Daar is het stadhuis weer.

Nog verder ben ik dan bij de Grote Kerk. Deze textiel (wol en vissersdraad) installatie is mijn doel. - Eerst een stukje geschiedenis met uitleg van eeuwenoude Frank van Borsele. Daar is wel wat moderne techniek voor nodig 😉 - Moeilijk te vangen deze textielwerken van Karin van Dam.

Eigenlijk moet je ze zelf ervaren in de ruimte.

Boven in de kerk nog een bijzondere videopresentatie van verschillende kunstenaars, die zich lieten inspireren door Veere. - Weer buiten een laatste plaatje van de Grote Kerk. - De sluizen over en ik ben rond.