Zondag 3 april 2022. Salitja, fietstochtje 21 km.

Goed geslapen. Pas onder de morgen beginnen de hoestbuien weer. Toch zit er progressie in, lijkt het. In ieder geval is het total loss gevoel van gister weg. We besluiten nog een dagje hier te blijven. Er is een bici carril (fietspad) vanaf het dorp naar een kerk zo’n anderhalve kilometer verderop. Prima voor Leen om de knie te testen en voor mij idem de algemene conditie.

Nog steeds de koude noordenwind. Minder straf dan gister.  Bovendien schijnt de zon. Tintelfris en goed ingepakt op pad.

Natuurlijk zijn we in een mum bij het kerkje.

Het gaat goed. We durven nog wel een eindje. Het golft heerlijk tussen koolzaadvelden en hazelnootboomgaarden.

Na 7 km bereiken we bovenop een heuvel kerk en kasteel van Brunyola.

Piepklein, maar met een zonnig, bijna leeg terras. Dat is voor ons. Heerlijk!

Terwijl Leen binnen de thoffie betaalt, krijg ik een heftige benauwde hoestbui. De groep Zwitserse fietsers, die op de kerktrappen tegenover zijn neergestreken bekijken me met zorg. Gauw wegwezen.

We donderen omlaag tot de drukke doorgaande weg van Olot naar het vliegveld. Welke kant nu? We moeten er even op. Leen mist zijn zonnebril en keert terug tot het kruispunt. Pech! Niet meer te vinden. Gelukkig kunnen we vrij snel  eraf en is het weer rustig fietsen.

Na een paar km komen we terecht op de heenroute. Geeft niet. Het ziet er anders uit. Inmiddels is het bewolkt geraakt en voelt het meteen koud. Blij dat we ons warme campertje bereiken. Voor Leen precies op tijd om de Ronde van Vlaanderen te volgen. Daar is het nog kouder.

Granja Mas Bes, Salitja Girona.

        

Maandag 4 april 2022. Van Salitja naar Palamós 50 km.

Een sloom vertrek, tussendoor gezellig geklets met ook vertrekkende buren, van Granja Mas Bes. We vonden het een fijne rustige CP met alles wat er rondom de boerderij te doen is. Dat al in de vroege ochtend bijv. het mechanisch melken begint, deerde ons niet. Daarbij de mogelijkheden tot fietsen en wandelen maakt het voor ons een plek waar we nog wel eens terug willen komen.

Binnendoor oost over een mooie route bereiken we de C65 en het dorp Palamós. Van de zee hebben we nog amper wat gezien, maar we weten dat het hier een prachtige kust is.

         

        

We settelen ons op het onderste terras tegen de muur. In de luwte, uit de nog steeds koude noordenwind is het heerlijk, maar eerst moet er gewerkt. De was gaat in een grote machine en daarna in de droger, terwijl Leen verschillende supers bezoekt, want de voorraad was flink geslonken.

Na de lunch te voet op verkenning. Yes! Daar is de Middellandse Zee.

          

Rotsige kust en dan de 2 jachthavens, gevolgd door de vissershaven.

          

         

Aan het begin van de Gran Platja lopen we het centrum in op de kerk af.

     

Door de winkelstraten en langs een paar terrasjes. Nergens druk. Nog siësta. Tegen half 4 gaat er hier en daar wat open.

Wij sjouwen de heuvel op. Het ziekenhuis voorbij zien we weldra de campers in zicht komen. Gelukkig! Het viel ons allebei nog niet mee, maar wel dik 5 km weggewandeld. En dan eindelijk nog even in de zon uitpuffen van deze actieve dag.

Autocaravaning Palamós € 15, Costa Brava.

                          

Dinsdag 5 april 2022. Fietsronde Palamós – Begur 40 km.

Jaren geleden in 2013 reden we met de camper de afslag Begur voorbij. Vanaf de CP in Platja d'Aro begonnen we de dag daarop vol goede moed aan de fietstocht daarheen. Nog geen E-bike, straffe wind tegen én het laatste stuk alleen maar autoroute deed ons besluiten in Palafrugell om te draaien. Vandaag doen we een nieuwe poging. De Via Verde tot Palafrugell fietst mooi, lekker rustig en komt ons totaal niet meer bekend voor. Deze keer zoeken we via Mapsme een route buitenom de drukke industrie en handelsstad heen. T is wat zoeken, maar we komen op de route Begur terecht. We thoffieën in een bushokje, want ook vandaag staat de koude noordenwind tegen.

         

         

           

Hier heeft Leen een rustiger binnendoor gevonden richting Pals. Even later ontdek ik een fietsbordje naar Begur. Die volgen we. Onnavolgbaar, vaak semi verhard en beetje cross-country.

Het brengt ons door het schitterend authentieke dorpje Regencós.

           

       

De laatste kilometers komen we toch weer op de doorgaande route terecht. We zijn gestaag gestegen om het dorp met kerk en kasteel, bovenop de heuvel te bereiken. Bij de Turismo bekomen we een pracht kaartje met alle fietsroutes in de regio. Hier gaan we nog veel plezier aan beleven. We doen een rondje om de kerk, maar het kasteel is ons te hoog. Ook afdalen naar de stranden doen we niet. Steil naar beneden en zelfde weg terug. Zo missen we eigenlijk de highlights.

      

Gelukkig is de fietsbordjesroute door de heuvels schitterend. Halverwege nemen we een afslag en komen langs een kerkruïne weer in zo'n pittoresk gerestaureerd dorpje terecht.

        

Palafrugell ronden we deze keer westelijk via Mont-Ras. Ook hier brengen de fietsbordjes ons  onnavolgbaar over allerlei spannende smalle weggetjes tot we ineens weer op de Via Verde terechtkomen.

       

Even later er weer af. Nog geen strand gezien vandaar rijden we nu langs Platja de Castell. Een strand met zeilbootjes voor anker.

Een eindje zelfde weg terug en dan kunnen we ook weer avontuurlijk naar de Platja de la Fosca. Het mooi in een brede baai gelegen strand van Palamós.

       

Hier nemen we een kortsluiting naar de CP. Wij zijn aardig aan het eind van ons Latijn en ook de fietsaccu van Leen is zowat leeg. Trots op onszelf.

Na een koud begin van de dag is het steeds aangenamer geworden. 16°. Dat betekent  bij de camper nog een uurtje zonnekloppen voor mij.

Autocaravanas Palamós, Girona.

           

Woensdag 6 april 2022. Fietsrondje Calonge 15 km.

De zon komt pas later door. Wat langer op bed. We doen het rustig aan, na de best inspannende fietstocht gister en voor mij lekker in het zonnetje zittend ineens een hoestbui die maar bleef terugkomen. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan met het inmiddels aangekochte zeezout. Gorgelen in de keel plus met de neus een duik in het zoute water en opsnuiven 😜. Ik geloof niet, dat ik verstopte holtes heb, maar de boel gaat er wel van stromen en de kriebel is voor een poosje weg. Dankzij Harma in het gastenboek.

Ook vandaag port Leen mij tot actie. Een klein rondje op de fiets. De bordjes brengen ons licht heuvelend naar Calonge. T is maar 6 km.

       

Het blijkt weer zo'n mooi stadje in het binnenland. Nauwe straten met een paar terrasjes, natuurlijk een kerk en kasteel. We brengen er ongemerkt een uurtje zoet.

             

           

          

            

Van hier nogal bonkig terug naar de kust.

         

We komen uit in Sant Antoni de Calonge. Zoals overal is het duidelijk buiten het seizoen. Wij vinden dat wel lekker. Over de boulevard vervolgen we onze route.

         

Een binnendoortje naar de Lidl biedt ons een hartige lunchhap, maar de gewenste verse groenten en fruit zijn geheel niet des Lidls al ver over de houdbaarheidsdatum. Terug naar de boulevard. Lunch met gulzige duifjes om ons heen.

Daarna helemaal rond Palamós met zijn havens tot bij de CP. Een mooi rondje voor een ‘rustdag’.

         

Voor mij tenminste. Leen moet meteen aan de bak, want ik trek de klep van het vriesvak los. Met één reserveonderdeel fikst hij de zaak voorlopig. We moeten op zoek naar zo'n 2e. Daarna fietst hij ook nog naar de Aldi om flink in te slaan, want de komende dagen willen we naar een natuurpark.

Autocaravaning Palamós € 15, Costa Brava.

     

Donderdag 7 april 2022. Van Palamós naar Viladrau 90 km.

Het was heerlijk aan de Costa Brava, maar nu rijden we het binnenland weer in.

Vorige week onderweg voorbij Vic viel ons oog op een verwijzing naar een CP in een natuurpark. Dit soort bordjes prikkelen onze nieuwsgierigheid. Claro! Vamos!  Om er te komen rijden we een kleine omweg. De AP7 richting Barcelona tot de afslag 10. Hostalric–Vic.

         

Een mooie route, waarbij we Breda (echt waar) met zijn kasteel links laten liggen.

          

Zo passeren we het kleine Arbúcies. Het heeft echter wél een BonÁrea tankstation heeft Leen via de Gasall-app ontdekt. Die behoren tot de goedkoopste in Catalonië. € 1,695 ‘slechts’. Daar rij je graag een paar kmtjes voor om. Het bedrag op de pomp is echter nog minder: € 1.495. Klopt dit echt? Vragen we ons af. Niet te geloven in deze dure tijden, de pomp liegt niet.

We stijgen verder tot de C25. Een stukje snelweg en er weer af.

Nog eens 6 km niet te breed, heftig kronkelen omhoog en omlaag tot het dorp.

        

Hier wijzen de vele bordjes ons de weg tot we op de rand van het dorp beneden eindigen.

Wauw! Wat een plek! We zoeken een zonnig en zoveel mogelijk uit de wind plekje uit. Nu is het rustig, maar het is de verwachting, dat het vanaf het weekend, begin van de Goede Week (Spaanse schoolvakantie), wel vol zal lopen. Het kost wat tijd om het recordbedrag via de QR-code te betalen, maar dan staan we, helemaal legaal met alle voorzieningen, inclusief elektra en dorpswifi, ook top! Volop wandel en fietsmogelijkheden plus een aardig dorp vlakbij.

Terwijl ik zit te zonnekloppen, hoor ik een heleboel geblaat in alle toonaarden. Schapen en geiten met een heleboel lammetjes komen de heuvel af. Even later stromen ze de CP op, maar dat is niet de bedoeling van de Afrikaanse herder. Hij stuurt de hond erop af. In no time zijn ze verdwenen. Met een omweg komen ze nu op het picknickveld beneden en mogen daar in alle rust het gras kortwieken. Veel leuker dan een motormaaier van de gemeente.

        

Half 4. In de hoop dat de siësta voorbij is, gaan we op verkenning. Een educatief pad getuigt van heksen en bandieten. Vandaag is het een aangenaam zéér rustig dorp. De kerken en enkele terrasjes zijn al open. De paar winkels en Turismo gesloten. Al met al toch een uur pittig stappen, want het is hier niet bepaald een platteland.

            

         

            

           

            

Área de Autocaravanes de Viladrau € 3, Viladrau, Parc Natural de Montseny, Catalonië. 

           

Vrijdag 8 april 2022. Rondwandeling door het Parc Natural 10 km.

Gister kletsten we gezellig met Nederlandse medecamperaars. Wanneer zij vertrekken, verhuizen wij naar hun mooie plekje in de hoek van de CP. Meer privacy, minder wind, wijds uitzicht.

Voor vertrek app contact met de ouderenconsulente van Buurtzorg ivm broer. Geweldig deze meid. Even later telefoon van de oogpoli. Tot nu toe is er bij iedere afspraak iets misgegaan. Nu voor de 3e ook weer. Slechte zaak. Voor mijn broer is het ronduit verwarrend en stressvol. Afijn. Alles lijkt weer ok. Broer is gerustgesteld en wij gaan aan de wandel.

Een prachtige eenzame wandeling langs stroomversnellingen, een verlaten klooster door bos over heuvels en door dalen. Pittig!

          

De klok slaat 2 wanneer we het dorpsplein oplopen. Het supertje laat de zonwering al zakken, maar we mogen nog even binnen om een broodje aan te schaffen.

        

        

           

            

             

Het restaurantje ernaast met dagmenu wat we gister zagen blijkt vandaag al vanaf half twee gesloten. Desculpe (sorry) staat er vermeld. Gelukkig zien we even verder een barretje. Door een pijpenlaatje komen we achterin in een huiskamer restaurantje met achtertuin terecht. Ook zij hebben dagmenu. Geen toeristen. Gastvrij en met aparte regionale gerechten en wijn. Bijvoorbeeld het voorgerecht patatas de Olot. Het blijken gefrituurde aardappelkoekjes gevuld met witte kaas en gecarameliseerde uien. Daarbij een toefje salade. Ook één van de postres maakt nieuwsgierig: een Santiago. Dat is amandeltaart vergezeld door een likeurtje. Echt lekker kan ik melden.

          

Pas tegen vieren leggen we het laatste kilometertje tot ‘ons Libby' af.

Área de Autocaravanes de Viladrau, Viladrau, Parc Natural de Montseny, Catalonië. 

         

Zaterdag 9 april 2022. Van Viladrau naar Sta. Coloma de Queralt 100 km.

De verleiding is groot om nog een dagje te relaxen op dit mooie plekje. Toch laten we Viladrau achter ons. Het diepvriesvak hangt nog steeds aan 1 scharnier. Dus op naar de camperwinkel!

Rustig tot de Autovia C25.

Boven Vic is een luchtballonnenfestival aan de gang.

           

C25 tot Manresa.

Naast de snelweg op zoek naar de camperwinkel. 2 scharnieren gescoord.

        

De opgepimpte C37 voert ons met  viaducten en tunnels door prachtig gebied tot Igualada.

         

Weer een stukje snelweg en verder zuidwest. Ditmaal kronkelig Ruta de Cister (cisterciënzers)  tot ons doel vandaag. Het dorp met de schone naam.

         

          

Het uitzicht vanaf de  kleine CP stelt weinig voor. Er staat 1 andere camper. We staan rustig, maar achter ons horen we het verkeer luidruchtig passeren. Ook  regelmatig groepen motoren op deze zonnige weekenddag.

Het dorp schijnt echter de moeite waard te zijn. Nadat Leen meteen het scharnier bevestigd heeft, relaxen we binnen. Het is zonnig, maar ook het frisse windje is er weer.

Na de siësta, daadwerkelijk geslapen lopen we naar het compacte centrum. In een vloek en een zucht zijn we langs de bezienswaardigheden van het typisch Spaanse stadje. Ik laat het erbij vandaag. Leen loopt nog naar de BonÁreasuper.

         

        

          

Área  Municipal Autocaravanes  € 2, Sta. Coloma de Queralt, Tarragona.

       

verder naar week 15