Zondag 18 september 2022. Van Etten-Leur, Nederland naar St. Amand-sur-Fion, Frankrijk.

Bij vertrek piept de zon boven jachthaven De Turfvaart  tussen de donkere wolken door. Kwart over 8.

Door Antwerpen is het nog zeer rustig. Ook Brussel rond is het een genot om te rijden, vrijwel zonder vrachtauto’s op zondag.

Inmiddels bijna 2 uur onderweg smaakt de thoffie met meegekregen cheesecake extra lekker.

Helemaal fris voor de volgende etappe. Rond Charleroi met een door Tomesita bedacht smal afstekertje.

Net in Frankrijk nemen we pauze in Vestingstadje Rocroi.  Even de benen strekken en lunch. Het is aardig druk op de CP met uitzicht op de stervormige wallen. Je kunt ze helemaal rondwandelen. Ik tippel één puntje weg. Het is droog, maar wat een koude wind bij 12° slechts!

          

We plakken er nog een etappetje verder zuid aan vast. Over de D977 naar Châlons-en-Champagne. De CP in Suippes ervoor wordt geschrapt. Liever ook deze stad voorbij. Aan de Marne in het dorpje Pogny zijn 2 CPplaatsjes. Helaas de ene camper, die er staat neemt beide in beslag! Hier zijn we al eens eerder noodgedwongen doorgereden.

        

Slechts 10 km verderop is het ons bekende én beruchte (vanwege de venijnig bijtende knutjes) CP in het mooie dorpje Saint-Amand-sur-Fion.

Aan de rand van het parkje manoeuvreert Leen hetzelfde plekje op.

         

Vandaag helaas geen pizzakraam onder de nostalgisch overdekte markthal. Morgen ook geen Petit Marché des producteurs, vrezen we. Voor dit moment toch stik content. De 1e 400 km zit er op. De deur houden we angstvallig dicht, we proberen knutvrij te blijven. Maar…..het is hier 19°!

Na toch nog aardig wat stapjes door park en dorp gooien we toch maar de boel open. We dagen de knutjes uit!

          

         

Aire de Campingcar Saint-Amand-sur-Fion € 0, Champagne.

                 

Maandag 19 september 2022. Van Saint-Amand-sur-Fion, Champagne naar Louhans-Chateaurenaud,  région Bresse Bourguignonne. 310 km.

Met nog 3 campers een superstille nacht doorgebracht. Geen knutjes gezien of gevoeld!

Tot St-Dizier is het druk met werk en vrachtverkeer richting Nancy. Wij rijden de Marne volgend verder zuid.

Thoffie met weer een stukje cheesecake. Daniek snijdt met Brabants Bourgondische inslag zodanig grote punten, dat wij er met Zeeuwse zunigheid makkelijk 2 keer van eten ;-).  In Chaumont kijken we op Libby’s verzoek dringend uit naar gazole. Casino, niet bepaald de goedkoopste, levert dat à € 1,839. Even verderop nog wat boodschappen en we kunnen er weer tegen.

In Langres slalommen we omhoog langs de stadsmuren. Bij een kruispunt moeten we links invoegen. Dat lukt niet. De auto naast ons toetert, die erachter geeft gas en knalt op de 1e. Mannetje 1 uit de auto. Woeste blik op ons. Wij staan nog steeds op de rechterbaan en heffen onze handen in onschuld. Mannetje 2 wijst boos naar ons. Terwijl zij bekvechten springt het licht op groen en kunnen wij soepel invoegen. Ik hou nog wel een poosje de buitenspiegels in de gaten. Je weet maar nooit met boze mannetjes!

            

Op naar Dijon! Echt druk is het niet. Veel dorpjes door en tolwegen in de buurt. Kachelen dus.

De Rocade brengt ons ruim om grote én mooie stad Dijon heen.

We verlaten groene route Lyon over de  D996.

Onze bestemming is een Détourstadje uit het gelijknamige jaarlijkse  groene Michelinboekje: de mooiste stadjes, die een omweg waard zijn. Letterlijk Détour dus.

Seurre, ligt mooi te wezen aan de Saône. Zeer landelijk verder. 20 km voor bestemming zijn we gaar. De zon schijnt fel naar binnen, 20+°. Even bijkomen op een aire.

        

Dichtbij het zo te zien gezellige centrum van Louhans bereiken we de CP. We vinden een mooi plekje uit de wind en uitzicht op een rivier. Een bootje vaart voorbij. Echt leuk hier. Blij, dat we er zijn!

            

Aire de Campingcar Port Fluvial € 4, Louhans, département Saône-et-Loire.

      

Dinsdag 20 september 2022. Stadswandeling Louhans en relaxen.

Niet rijden vandaag. Wat langer in bed. De zon schijnt al binnen, de temperatuur in Ons Libby haalt de 10° niet, dus toch kort het kacheltje aan.

Louhans-Châteaurenaud, duostad tussen 3 rivieren, nl la Seille (kijken wij op uit), le Solnan en la Vallière. Om het centrum van Louhans te bereiken moeten we dan ook 2 bruggen over.

        

De Grande Rue heeft maar liefst 157 arcades,  achter deze pittoreske middeleeuwse bogen rijgt de ene winkel zich na de andere. Deze straat noemt zich de ziel van de stad. Heel bijzonder, maar erg jammer van het vele al dan niet geparkeerde blik.

       

     

         

Aan het eind in de Office de Tourisme krijgen we een stempel én het  Détourboekje 2022.

Even rechtsaf passeren we de Tour St. Paul. Overblijfselen van de oude versterkte stad.

Even verderop het immense l'Hôtel-Dieu, voormalig armenhospitaal met originele oude apotheek, waarin nog een grote verzameling originele apothekersflessen en potten van Spaans-Moorse origine. De poort is echter hermetisch afgesloten. Jammer!

Een stukje terug langs nog een paar dichte musea en een 2e wachttoren, de St. Pierre.

Wat zigzag bereiken we de kerk, ook St. Pierre. De deur is open. De kerk bestaat eigenlijk uit 2. De oudste dateert uit de 14e eeuw en is gotisch. Het andere deel dateert uit de 18e/19e eeuw. Bij de ingang staat een gargouille, een waterspuwer. Verder prachtige glas in loodramen en een indrukwekkende voorgevel.

 

      

Hiermee zijn we aan het eind van de toer en tippelen buitenom naar de dichtstbijzijnde grote super. Deze Détour weer zeer de moeite waard. Het blijft erg jammer dat het vele, ook zwaar verkeer tot 18 ton, door en om het centrum dendert.

         

Voor ons blijft een lekker lange middag om binnen of buiten te lezen, te hudderen, kortom te ontspannen.

Aire de Campingcar Port Fluvial, Louhans.

          

Woensdag 21 september 2022.

1. Van Louhans,  Bourgogne naar Châtillon-sur-Chalaronne, Rhône Alpes 80 km.

Echt op Détour vandaag

Zeer landelijk heuvelend. Door kleine dorpjes de Bresse Bourguignonne uit. In het dorpje Pont-de-Vaux is het markt. De doorgaande straat simpelweg afgesloten.

         

Wij rijden 5 km zeer smal om, eer we weer en route zijn.

In Châtillon halt op de aangegeven mixparking. Niet echt om te blijven, maar prima om zo de Cité Moyenne in te lopen. De VVV verschaft weer de Détour stempel én een stadsplatje.

Ook hier een indrukwekkend Maison de Ville, mooie oude vakwerkhuizen en les Halles, waaronder  vandaag een bio marktje is.

    

        

    

Overal staan en hangen bloemen. 4* ville fleuri tenslotte. Ook vanaf de vele bruggetjes is het een kleurrijke bedoening.

          

Na een wandelingetje door het park bezoeken we nog de simpele St. André kerk met alweer prachtig glas in lood en ronden we het Hôtel de Dieu, voormalig armenhospitaal met medicinale kruidentuin. Ook deze bijzondere oude apotheek is op dit moment afgesloten en trouwens alleen met gids te bezoeken.

     

       

Na een bezoek aan de boulanger artisinale  maken we ons klaar voor de volgende Détour.

2. Van Châtillon-sur-Chalaronne naar Crémieu, Rhône-Alpes 65 km.

Ook dit traject weer heel erg binnendoor en door een paar mooie oude stadjes.

        

We komen makkelijk bij de CP, ondanks dat de coördinaten er net naast zitten. Een mixP voor gemeentewerken. Wel sani, maar de plaatsen klein, scheef  én vol gewone auto's. Via P4night vinden we de onverharde, wat grotere P aan de andere kant van het gebouw. Ook aan de drukke weg, maar minder vol. We zetten ons in de hoek en doen het er mee.

Na de late lunch gaan we wederom op verkenning. Het centrum, natuurlijk Cité Médiévale, is vlakbij. Te beginnen met de Office du Tourisme. Stempels en een stadsplan. We kunnen weer, maar merken dat we inmiddels vrij futloos zijn en dat is jammer, want ook deze stad is de moeite waard. Iets stoerder, duidelijk gebouwd voor strengere winters.

Ons rondje brengt ons in ieder geval langs het  indrukwekkende stadhuis, in een Augustijner klooster en door les Halles. Hier is niks meer te merken van de woensdagochtendmarkt. Tot nu toe lopen we de gezellige markten steeds mis.

          

Op de terugweg door pittoreske straten klimmen we toch nog een stukje omhoog naar de wallen en halverwege de kasteelruïne. Je kunt er een paar km langslopen tot het volgende kasteel, maar daar hebben we echt geen puf meer voor.

         

          

Een beetje historische stadjes- hoe mooi ook- moe rijden we morgen, nu we toch in de buurt zijn, de natuur van de Alpen in.

MixP Gemeentewerken (bij Aire Municipal) € 0, Crémieu, Isère.

       

Donderdag 22 september 2022. Van Crémieu, Rhône-Alpes naar Saint-Antoine-l'Abbaye, Rhône-Alpes 68 km.

Gelukkig staan we in het uiterste hoekje, nog beschermd door een buurcamper, want het is aan een drukke weg en ook het parkeren op het knerpend grind begint al vroeg. Toch hebben we prima geslapen. Het idee om oost de Alpen in te rijden wordt geschrapt. Al te koud s nachts en kans op neerslag daar. Lekker binnendoor, Bis Valence/ Côte d'Azur voorlopig.

Saint-Simeon-de-Bressieux heeft een Intermarché voor de dagelijkse leeftocht.

         

        

In Roybon is het ‘route barrée’ voor vrachtauto's. We rijden door en mogen zeer smal 1richting achterom. Dan een ketting, 2,50 hoog. Dat wordt m niet. Achteruit terug tot het kerkplein. Pff! Daar is een zijweggetje en kunnen we eruit. Weer gelukt.

Heftig slingerend over de Col de la Madelaine.

We zijn er bijna. Vandaag geen Detour stadje, maar de max: Een Plus Belle Village de France! Dat is bij het naderen meteen duidelijk. Indrukwekkend! Op de terrassenparking is het onderaan zeer rustig. Hier houden we het wel uit.

Een lange middagpauze, Een wandelingetje in de volkstuintjes naast en walnoten rapen op de picknickplaats achter ons.

De wandeling door het kleine dorp pakt behoorlijk uit omdat er zoveel te zien is. De VVV net binnen de poort heeft een vrije middag, toch komen we vanzelf alle wetenswaardigheden tegen.

            

Het dorp is in de middeleeuwen ontstaan, nadat een regionale edele van zijn kruistocht terugkeerde met de relikwieën van St. Antoine van Egypte. Voor deze relikwieën werd een kleine kerk gebouwd. Dit trok door de eeuwen heen pelgrims aan (ook nu nog aan een route naar Compostela). Die brachten geld in het laatje. Er werd een steeds grotere abdij gebouwd, het kerkje transformeerde tot de huidige enorme abdijkerk. De broeders van St Antoine hielden zich bezig met ziekenzorg en onderbrengen/verzorgen van pelgrims. De tuinen werden gevuld met medicinale en aromatische kruiden. Nu zijn alle openbare gebouwen  musea en (gratis) te bezichtigen. In de oude huizen nu ateliers van schilders, beeldhouwers etc.

Door de prachtige Grand Rue bereiken we de Abdijkerk. Er is een mis aan de gang voor de bus met (och arme) schoolkindertjes.

     

        

Wij draaien om en bezoeken de abdij met museum.

            

      

Eerst verplicht (vriendelijke, doch strenge receptiedame) naar  de expositie van een impressionistische schilder, niet fotograferen. Daarna mogen we over 2 verdiepingen de ontwikkeling van de abdij plus kerk van de 15e tot 18e eeuw bekijken. Digitaal zeer modern én zeer interessant. 

         

          

 

Later is de kerk leeg. Te zien is hoe rijk aan versiering, notenhoutsnijwerk, beelden, (muur)schilderingen etc. deze was. Nu kan eea wel een fikse renovatie gebruiken. De  omlijsting voor de koperen schrijn met de relikwieën is bijna megalomaan te noemen. Les tresors (schatten) mag je alleen gegidst bezoeken.

          

 

Terug in de Grand Rue is inmiddels het Musée de Parfum geopend. Ook weer zeer interessant en digitaal uitgelegd: de  ontwikkeling van de medicinale parfums en lekkere geurtjes door de eeuwen heen. En overal mogen we  ruiken.

        

Ietwat high van de geurtjes komen we door de kruidentuin en winkel weer buiten. We kopen niks. Alles loeiduur!

De Grand Rue uit en de dubbele poort door. Ja dit dorp verdient de titel Plus Belle Village met vlag en wimpel. Beneden wacht ons Libby. Tijd om te luieren.

Aire de campingcar Saint-Antoine-l'Abbaye  € 0, Isère.

            

Vrijdag 23 september 2022. Van Saint-Antoine-l'Abbaye, Isère naar Grane Drôme 75 km.

Oorverdovend stil vannacht worden we gewekt door vogeltjes en de kerkklok, die 7 uur slaat. Crest aan de Drôme is het volgende Détourstadje wat we willen bezoeken. De camper aire echter weer een drukke mixP. De beoordelingen zijn niet onverdeeld positief. Het doet mij naar alternatieven zoeken en vinden.

Tot Romans-sur-Isère prachtig heuvelen.

Daarna is het vlakker en wordt het al meer zuiders.

         

           

            

            

Onze bestemming (ook France Passion), een Domaine met gîtes, biowinkel en zelfs restaurant/auberge voldoet aan alle verwachtingen. Volop ruimte en zoek maar een plaats. Meteen contact met onze Hollandse buren. Van hen horen we dat het hier in de loop van de dag volloopt, zo vlakbij de Route Soleil. We verplaatsen nog een stukje. Zo kunnen we 1 van slechts 3 provisorische electra aansluitingen bemachtigen. Normaal talen we er niet naar, maar we hebben nu s avonds 2x een ‘error' gehad: ineens de power op. Leen vermoedt, dat het 10 jaar oude tv’tje op één of andere manier stroom slurpt. Nu kan in ieder geval de andere apparatuur weer eens volop laden. Morgen gaat het regenen. Het plan is na aankomst op de fiets naar Crest en morgen verder rijden. Na checken buienradar lijkt het erop, dat de meeste regen vannacht al valt. We gokken erop. Vandaag verder niets en morgen Crest mét zaterdagmarkt. Lukt dat niet, hebben we pech gehad.

         

        

         

Acceuil Campingcar Domaine Distaise € 5 + € 2 elektra, Grane, regio Auvergne-Rhône-Alpes.

             

Zaterdag 24 september 2022. Fietstocht naar Crest vv. 37 km.

De hele nacht (18°) regent het, maar tegen de ochtend wordt het droog. Erg fijn. We blijven dus. Het is nog wat grijs en vochtig tussen voorzichtige opklaringen. De 1e 5 km moeten we over de rode D104. Goed te doen door de speciale fietsstroken, bovendien niet al te druk.

Bij Grane kunnen we de rivier over. Even later bereiken we de Drôme a vélo route. Daarover fietsen we 10 km heerlijk rustig tot in Crest.

        

Bij de Pont Fréderic Mistral is het een drukte van belang. We parkeren er de fietsen, samen met een ander Nederlands stel, die van de andere kant van hun CP zijn komen fietsen.

De brug over meteen leuke boetiekjes met aparte kleding en even later de weekmarkt. Echt Frans. Nog nooit zoveel kramen met groenten, geitenkaasjes, eigengebakken brood, olijfolie, charcuterie etc etc. Een enorme Marché des producteurs. Het meeste bio. En ook zoveel ‘alternatief’ (excuséz le mot) jong en oud volk bij elkaar gezien. We voelen ons terug in de jaren 70 met al die langharige, baardige mannen en vrouwen niet baardig, wel langharig in lange strokenrokken. Toch is het helemaal 20e eeuws en het belangrijkste: er heerst een fijn sfeertje.

Bij de tourisme hebben we onze Détourstempels al te pakken én een stadswandeling. We lopen er een stuk van in de smalle straatjes boven de markt. We horen luide muziek. Een raam staat open. Binnen zit een, uiteraard langharige, jongeman op een divan, mee te trommelen. We groeten elkaar vrolijk. Terug in de hippietijd.

We klimmen tot aan de voet van de Tour de Crest.

Nog hoger de toren op of naar het kasteel gaan we niet. Het uitzicht is hier ook al geweldig.

           

Via een aantal trapsteegjes dalen we weer af.

Ik werp nog een blik in la Chapelle des Cordeliers, nu een galerie.

Nog meer trappen tot we beneden zijn. Een geweldig stadje. We hebben genoten en laten het hierbij.

Met nog een ommetje naar de dichtstbijzijnde super en door een recreatiegebiedje fietsen we weer terug.

Halverwege een grote walnotenboom. Dit zijn vast geen Noix de Grenoble meer, zoals de eerdere pluk. Hoe deze heten, weten we niet, maar ondertussen hebben we een aardig wintervoorraadje aangelegd.  

       

       

Een poosje terug op honk, komt de camperbaas aan. We kunnen beter verhuizen naar achter, want straks, tot diep in de nacht, begint een feestje voor een 50jarige. Mét muziek, dus wanneer we rustig willen slapen….Hij regelt een lang snoer voor  elektra uit de schuur. Prima.

Mooi rustig plekje hier. Op dit moment slechts 1 andere camper. Tot er een enorme Duitse tourbuscamper komt. En waar gaat die staan? Nou. Voor onze neus! Gelukkig is hij zo vriendelijk een stukje terug te rijden. Danke schön! Leen moet maar lachen om mijn ergernis. Ikzelf eigenlijk ook wel.

Aire Accueil Campingcar Domaine Distaise, Grane, Drôme.

          

verder naar week 39