Dinsdag 14 februari (Valentijnsdag) 2017, CP Emmadorp. Zeeuws Vlaanderen.

14°. Een bijna lentedag. De ondergaande zon schijnt de camper binnen. Een portje voor mijn neus. Leen prutst aan de afstandsbediening van de tv. Draadje los. Oh, wat heerlijk is het camperleven. We staan volkomen onverwacht op de P bij het bezoekerscentrum van het natuurgebied Land van Saeftinge.  

De dag begint relaxt. Donderdag a.s. beginnen we aan de 1e campertrip van 2017. Nuttige zaken,  vriendenbezoek en een familiefeestje tot slot vormt vanzelf een zigzagroute door Nl. Ik krijg de geest. Als we nou ff doorpakken..... Leen is in eerste instantie not amused. Hij is echter flexibeler dan ik en hijzelf denkt. Half 4 doorkruisen we Goes. LPG tanken. 2 tunnels, onder de Westerschelde en het Kanaal Terneuzen-Gent, door.

Ook het Zeeuws Vlaamse land oogt zonnig en ruim. We scheren langs Hulst de polder in. De CP van Graauw ligt net voor het dorp. Het is er vol met personenauto's. We vinden een plaatsje in de hoek. Echter er draait een koelapparaat achter ons en buiten stinkt het naar olie.

      

       

Er zijn nog een paar CP's op enkele kms afstand. In Emmadorp is het naar onze zin. Even de dijk op. Een blik op het Verdronken Land. Een boot verdwijnt in de verte. Koeltorens bij Antwerpen: het is bijna België hier. Vlug het campertje in. De port wacht.

          

       

Woensdag 15 februari, www.campererfdefeijter.nl, Zaamslag, Zeeuws Vlaanderen.

Zeer stil hier s'nachts. Toch zijn we allebei een aantal keren wakker. Net op bed sloeg onze wekker 2x aan. Dan de batterijen er maar uit. Na een relaxed begin van de dag loop ik aan de andere kant van de dijk het plankierpad door het natuurmonument Saeftinge. Een uniek schorren en slikkengebied, doorsneden door geulen, die zich vullen bij opkomend tij. Nu is het eb. Deze keer zie ik geen krabbetjes. 3 eenden vliegen op, verder stilte.

Bij terugkeer staat de camper met de neus in de zon. Het belooft weer een schone dag te worden.

Ons eerste doel vandaag is niet ver. de CP van Paal ligt ook weer onder de Scheldedijk. Aan de andere kant het getijdenhaventje. De horeca is er flink vertegenwoordigd. Een levendig dorp. We tellen zo al 3 café-restaurants, waarvan 2 buitendijks. Pracht uitzicht gegarandeerd.

        

         

Verder naar Walsoorden. Ook hier een haven, maar een stuk minder pittoresk door de bedrijven rondom.

Bij Perkpolder, voormalig Veerhaventerrein, lopen we steeds vast. Veel weggetjes zijn tot fietspaden getransformeerd. Prima, maar wat lastig met de camper. We komen beslist nog eens terug voor een camperrondje CP s in Oost Zeeuws Vlaanderen, want het zijn alle prima stekken om vandaar te fietsen/wandelen. Tot slot passeren we Kloosterzande. Ook met een CP op een leuke plaats. Hulde aan de gemeente Hulst. Die verdient de prijs voor meest campervriendelijke gemeente.

Niet veel later installeren we ons op de vertrouwde plaats bij Piet en Ellen. Officieel nog gesloten.  De campererfpoort staat gelukkig op een stevige kier voor vroege gasten zoals wij.

Na de lunch fietsen we met een ommetje naar Zaamslag. De middag brengen we door met verschillende familieleden.

         

          

               

Donderdag 16 februari 2017, CP St Oedenrode (tijdens carnaval Papgat), Noord Brabant.

Saniën en koffie op het Campererf. Via Hulst België in. Bij de Kennedytunnel rijden we de file in.  Daarna met zijn allen full speed rond Antwerpen tot de afslag Eindhoven. Hoogste tijd voor een tweede bakkie.

      

Turnhout voorbij, weer al in Nederland. Westelijk langs Eindhoven. In Boxtel de afslag St Michielsgestel en dan amper in Schijndel bereiken we Shinga.

        

        

Het bedrijf waar we onze elektrische vouwfietsjes vandaan hebben. Ze worden verwacht voor een onderhoudsbeurt. Ton neemt de aandachtspunten met ons door. Terwijl wij lunchen en daarna naar het dorp wandelen wordt er hard gewerkt. Bij terugkeer glimmen de fietsjes ons toe. Alles nagekeken, anti roestbehandeling en nog meer. Topfietsjes. Topbedrijf en Topservice!

       

Bij ondergaande zon rijden we over kunstrotondes naar het volgende dorp. Op de mooi gelegen CP staat al een buscamper. We kunnen er nog makkelijk bij.

          

      

Vrijdag 17 februari, CP am Bahnhof 5, Kleve, Duitsland.

Motregen, het is grijs. Ik loop een rondje camperplaats Sint Oedenrode door het stukje natuurontwikkeling rondom het stroomgebied van de Dommel.

De weekmarkt in het centrum bezoeken we niet.

We rijden door het Brabantse land tot Gennep. De dorpen al in carnavalssfeer. Een klein stukje noord Limburg tot de Duitse grens.

           

           

Het Reichswald met Ehrenfriedhof oogt maar triest op deze natte dag.

De CP in Kleve bereiken we gemakkelijk. Het is er wat schmutzig. Wij vinden toch een stevig plaatsje. Later zien we een zware vrachtwagen met aanhanger draaien op het gras. Dat veroorzaakt de diepe sporen. Verscheidene campers rijden verder, mede vanwege het afgesloten water. Wij blijven. Vanaf de rondweg zagen we het indrukwekkende slot boven de stad uitrijzen.

Na de lunch is het droog. Over de spoorbrug wandelen we zo de winkelstraat in.  Langzaam omhoog tot bij de Burg. Ervoor een wit landhuis. Even verder de Stiftkirche. Dan hebben we de Altstadt wel gehad. Leuke beeldhouwwerken gezien. Later lopen we de andere kant op. De Lidl voorziet ons van de nodige boodschappen. Op deze manier hebben we de dagelijkse beweging weer ruim te pakken.

          

         

           

           

Zaterdag 18 februari, Wintercamperplaats De Oude molen 8,50, Groesbeek, Gelderland.

Heerlijk geslapen tussen het spoor en de straat. Geen last van de ons omringende geluiden. Vanaf gistermiddag tot een uur of 11 was er een house/carnavalsfeest aan de gang. We rijden langs de tenten op de rand van Kleve centrum.

        

Landschappelijk mooi tot Kranenburg. De CP aldaar oogt wat modderig. Verder maar. Nederland weer in tot Groesbeek. Net volledig geïnstalleerd op de winterCP achter het oorlogsmuseum breekt de zon door. Lekker!

          

       

          

Groesbeek blijkt een levendig grensplaatsje op deze zonnige zaterdagmiddag. Veel historisch erfgoed komen we niet tegen. Wandelaars en fietsers des te meer. Van het heuvelend natuurschoon moeten ze het hier hebben.

         

           

Op de terugweg breng ik een uitgebreid bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Gratis met museumjaarkaart. Hier kom ik ook beelden tegen van de oorlogsschade in Groesbeek. O.a. een foto van het vernielde hotelrestaurant De Oude Molen. Heropgebouwd en nog steeds in bedrijf vlakbij museum en CP.

            

        

Zondag 19 februari, CP am Schloss 8, Bad Bentheim

'T is en blijft een grauwe dag. De afspraak met vriend Theo uit Nijmegen gaat helaas niet door. Hij heeft griep. Geen reden dus om nog in Groesbeek te blijven. We rijden terug Duitsland in, Kleve voorbij en dan om de Achterhoek heen noord om te eindigen aan de voet van Slot Bentheim.

         

De regen kletst tegen de ruiten, Leen moet rennen met de bemachtigde Fahrschein. Kacheltje aan. Muziekje erbij. We zitten goed. 

Gelukkig wordt het later toch droog en nemen we deel aan de pantoffelparade omhoog. We werpen een blik door de poort van de burg.

     

       

De stadswandeling voert ons verder door steile straten en steegjes langs 3 kerken en een paar ateliers. Zeer rustig vergeleken met het bezoek dat we een aantal jaren geleden aan dit pittoreske stadje brachten. In de zomer is het hier toptoeristisch.

      

        

            

Maandag 20 februari, CP Emmen, Drenthe.

Terug Nederland in. Binnendoor lukt niet. De weg Bad Bentheim - Nordhorn is afgesloten. Noodgedwongen over de snelweg. We schrikken ons een hoedje van 3 racende auto's.

Zodra we de autobaan verlaten, staan er verschillende jaknikkers langs de weg. Dit willen we zien. Ze werken nog steeds.

Net in Nederland in Nieuw Schoonebeek rechtsaf tot Weiteveen. In dit plaatsje is het Veenloopcentrum te vinden. Volgens Capitool Onverwacht Nederland kunnen we vanaf hier het Bargerveen verkennen aan de hand van de blauwepaaltjesroute van Staatsbosbeheer. Het centrum is gesloten en de infopanelen maken ons niet echt wijzer. Dan maar op eigen houtje een route wandelen. Zo komen we ook tussen het veen terecht én warempel blauwe paaltjes! Het miezert. Af en toe regent het door. Echt grijs en grauw. Prima om het turfstekersgevoel te krijgen. In de plaatselijke Coöp gaan de inkopen al gauw vergezeld van kletspraatjes met de winkelier, de caissière en een klant. Gezellige mensen daar!

              

     

     

Na de lunch vinden we het smalspoormuseum een paar km richting Erica. Het toegangshek hartstikke dicht. Vanuit de auto kunnen we op het buitenterrein de collectie smalspoormaterieel bewonderen. 

Ten oosten van Emmen ligt het Veenmuseum (Bargercompascuum). Ook gesloten, uiteraard, zou ik bijna zeggen winter/maandag.

We vinden het genoeg geweest. In Emmen op de CP is nog zat plaats. Toch zijn we niet de eerste.

Natuurlijk lopen we Emmen nog even binnen. De jaren 70 woonden we in Zuid Oost Groningen. Ik werkte o.a. in Emmerschans en deed vaak inkopen in het centrum. De herkenning is daar, maar er is ook veel veranderd. De dierentuin, toen een favoriet van ons, we hadden een jaarkaart, heet nu wildlifepark en is onlangs verbannen uit het centrum naar de rand van de stad. Logisch natuurlijk.

           

Dinsdag 21 februari, CP Prinsentuin 6,50, Ljouwert, Fryslân.

Zeer rustig in Emmen. Prima stek. Donderdag willen we naar Noord Holland. De voorspelde storm doet ons besluiten woensdag al de Afsluitdijk te nemen. Niet verder omhoog dus, maar schuin afsteken door Drenthe op Friesland aan. Bij Sleen zien we in de verte nog net de kopjes van een hunebed.  Schaapjes op het land.

Friesland in. Appelscha heeft een saniservice. Perfect en keurig. Als dank aan de plaatselijke middenstand koopt Leen er zijn broodje.

     

        

Op naar de Friese hoofdstad. We eindigen noord van het centrum op één van de 2 gereserveerde camperplaatsen. Weer prima geregeld.

         

             

Door de Prinsentuin, eens lusthof van de Nassaus, nu stadspark gaan we op stap. Op zoek naar het keramiekmuseum.

Aan de overzijde van het plein trekt de Oldenhove, de minstens zo scheve toren als de bekende van Pisa alle aandacht. We worden ontvangen door 2 gezellige vrijwilligers. Leen blijft achter en beklimt de trappen om te genieten van het uitzicht.

Ondertussen vind ik de ingang van het Keramiekmuseum Princessehof. Dit is het voormalig privé paleisje van de weduwe van stadhouder Willem Friso, bij de Friezen bekend als Marijke Moey, Tante Marie. Nu is het alleen nog de Nassaukamer, die daaraan herinnert. Een groot contrast met de tijdelijke tentoonstelling Sexy Ceramics, die ik eerst bezoek.

Daarna volgen zalen vol keramiek. Een duizelingwekkende wereldwijde verzameling. Interessant, maar eigenlijk te veel om aan te kunnen.

Ik vind Leen terug op het plein. Samen vervolgen we de wandeling door de gezellige binnenstad, met o.a. het leukste winkelstraatje en een bijzondere passage met een overkappend kunstwerk (walvisbalein geïnspireerd).

         

 

Bij het Fries Museum nestelt Leen zich in het restaurant en dompel ik me onder in verschillende exposities. Te beginnen met het Ferhaal fan Fryslân. Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo'n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad en Drachten niet? Ik hoor het nu allemaal te weten.

Daarnaast waren er ook nog interessante exposities over de Friezin Mata Hari, over dijken en terpen, over de handelsstad Hindeloopen met een typische Hindelooper kamer. Helaas was de expo Sits, katoen in bloei nog in voorbereiding.

Maar geen nood. Ik bezoek ook nog het inpandige Fries Verzetsmuseum. Eigenlijk vind ik het aansprekender dan het Bevrijdingsmuseum, dat ik zaterdag bezocht.

Tot slot nog een erg leuke expo, druk bevolkt door kinderen met hun (groot)ouders. Rijk van rotzooi. Hoe je met poep, pies en afval geld kunt verdienen. Zo worden o.a. het leerlooien, wolverven en bemesting voor land en tuinbouw op zintuiglijke en humoristische wijze besproken.

Ook in het restaurant is het druk met kinderen. Het doet ons beseffen, dat het hier krokusvakantie is. Gezellig hoor, zo'n museum vol activiteiten. 

                   

Op de terugweg naar de camper komen we nog langs allerlei moois en worden door een trotse Ljouwerder ook nog gewezen op een verstopt Hofje.

        

          

Ja, we vinden Leeuwarden top! Bovendien werkt het weer mee. Weliswaar een windje, maar droog en zonnig. Stilte voor de storm?

            

Woensdag 22 februari, CP Jachthaven 12,18, Medemblik, Noord Holland.

Gisteravond begon het te regenen, terwijl de wind aanwakkerde. Het ontaarde in een onstuimige nacht, buiten dan hé.

De Afsluitdijk over in regen en wind, maar goed te doen.

        

Tot de jachthaven rijden we de scenic route door Medemblik. Ik neem flink foto's.

          

         

We installeren ons tegen de achterkant van het havengebouw. Zo staan we in de luwte en van alle gemakken voorzien.

Af en toe is het droog, maar de hemelsluizen blijven voorlopig wijd open. Er komt niks van de voorgenomen stadswandeling. Onder de plu gaan we er nog wel op uit. We shoppen wat. Daar blijft het bij. Vanavond gezellig visite. 

        

Donderdag 23 februari, CP Pekelharinghaven, Medemblik.

Het werd laat, heel laat voor ons doen. Wat wil je ook. We vieren dit jaar veertig jaar vriendschap. Nooit bij elkaar in de buurt gewoond, maar zoals nu ook weer pakken we de draad moeiteloos op. De regen tikt op het dak. Wij slapen heerlijk, samen met jongelui in een Duitse camper. Ze vertrekken al snel, hadden geen weet van de naderende storm. Eerst vissen en dan naar huis, denken ze optimistisch. Wij brengen de regenochtend door in de camper met allerlei klussen.

Zodra het droog wordt lopen we het stadje weer in. In de Pekelharinghaven fluit de wind door de masten van de zeilboten. Heftige windvlagen zijn er inmiddels. Je hoort de wind aanzwellen met een angstaanjagend geluid. Op de brug waaien 2 oudere mannen tegen een vrachtautootje aan. De zon schijnt en het is niet koud.

We kunnen lekker uitwaaien. Medemblik is een mooi stadje met bijzondere monumenten.

         

        

       

De eerste regendruppels jagen ons terug de camper in. Daar voel je af en toe de wind, maar in principe kunnen we niet beter staan. Duimen dat er geen dakpan op ons kop valt!

          

Vrijdag 24 februari, Zuid-Scharwoude en Krommenie, Noord-Holland.

Met de Common Limits - Calm after the storm - op de radio, bereiden we ons voor op vertrek uit Medemblik. Gisteravond laat kreeg de camper nog een venijnig staartje van storm Doris te verwerken. Nu noordenwind kwam er een regen van kleine takjes, losgebroken uit de bomen achter, over ons heen. Zonder schade gelukkig kunnen we verder. Vandaag een dag van vriendenbezoeken. Door het water en vogelrijke Noord Hollandse landschap rijden we naar Zuid-Scharwoude om vriendin Geertje te bezoeken.  Het is zo fijn elkaar te omhelzen en intens bij te praten. Natuurlijk is het gemis aan Henk groot. Door onze gezamenlijke herinneringen halen we hem erbij. 

         

           

    

Na lunch en wandeling is het afscheid daar. We houden contact x. Het is niet ver naar Krommenie. Een hartelijke ontvangst wacht ons bij de vrienden daar. Nadat we het spectaculaire rondwervelen van een zwerm spreeuwen en daarna de toch nog onverwachte landing in de boom aanschouwd hebben rijden we naar eetcafé de Krokodil. We genieten er van copieuze happen onder niet te stoppen geklets. Daarna slapen we heerlijk in de voor het huis geparkeerde camper.

       

        

             

Zaterdag 25 februari, CP Marnemoende 16, IJsselstein, Utrecht.

Met de beestenboel gezellig om ons heen ontbijten we met vrienden J en B. Het was top. Ook met hen pakken we de vriendschapsdraad altijd moeiteloos weer op. We kennen elkaar dan ook al heel wat jaren. Voorzichtig manoeuvreert Leen Libby achteruit en op naar Utrecht. 

Het is druk rond Amsterdam. Mijn fototoestel ligt nog in de kast. Geen foto's van het traject dus.  Geeft niet. Het is weer grijs en nat vandaag. Inmiddels staan we als enige camper op de CP aan de jachthaven.

Straks wandelen we de 4 km naar IJsselstein voor het familiefeestje. Hopelijk is het dan droog! 

      

               

Zondag 26 februari. Naar huis en toch weer verder. www.campererfdefeijter.nl Zaamslag Zeeuws Vlaanderen.

We besluiten ons winterrondje Nederland geheel in sfeer. Grijs, nat en winderig is het op het traject Marnemoende - Goes.

         

         

Vlak voor vertrek horen we dat er in Zeeuws Vlaanderen onverwacht snel verhuisd gaat worden. Onze hulp is welkom. Zodoende lunchen we thuis, draaien een wasje en douchen. Nog wat inkopen bij de buurtsuper en we rijden weer de tunnels door om te eindigen op het bekende Campererf.

        

 

De komende dagen is er werk aan de winkel. Het campertripje zigzag Nl werd eigenlijk gewoon een rondje met uitschieters door België en Duitsland. We hebben genoten van de bezochte plaatsen en vooral van de ontmoetingen met vrienden en familie. Over een maandje of zo melden we ons. Dan hopen we te starten met de Baltische Staten/Scandinaviëreis.