Zondag 3 november 2019, van Lus-la-Croix-Haute, Rhône-Alpes naar Longeau, Champagne-Ardennes (Fr.)

Zonder één hapertje is de kachel tot vertrek blijven branden. Dat was pas echt genieten, want het heeft de hele nacht geregend. Tijdens de sani komt er net een hevige bui met windvlagen over. We zitten inmiddels  ook in de natte dweil die over West Europa zwiept.

Zo snel mogelijk de Col de la Croix-Haute (1176 m) over. Wolken, regen, maar ook zon. Dramatische luchten. Na een uurtje rijden bereiken we de tolweg naar Grenoble. 15 km constant dalen bespaart ons een heleboel bochtenwerk. In dit stadium van de reis erg prettig.

         

Thoffietijd. Wat een rust ineens. Péage € 6,10.

       

Fluïde over de Rocade door Grenoble.

Een ticket trekken en vooruit maar weer. 27 km voor de afslag Lyon Oost regent en waait het zo hard, dat we nog maar een thoffiestop inlassen.

      

Voor  we de rondweg opdraaien, betalen we € 19,10.

Dalende vliegtuigen boven ons. De TGV naast ons.

Elf uur. Weg van Lyon. De A42 richting Strassbourg. Alweer een ticket trekken. De echte bergen liggen inmiddels achter ons. 62 km tot Bourg-en-Bresse. Rijdt 110 km zegt Tomesita. De kilometertjes tikken weg onder Libby's wielen. 'T is een poosje droog. Aire de Poule de Bresse met reusachtige kip  rijden we voorbij. De Aire du Chat Perché, heeft dan weer geen olijk verstopt poesje om ons te amuseren op de toch wel saaie snelweg ;-).

      

Dole, stad van Louis Pasteur (hij heeft ook een aire aan de snelweg gekregen). Lunch voor Dijon. Noord van de stad bij  afslag nr 5 betalen we  € 31,90. Het laatste stuk vandaag, zonder péage. Het smoddert wat. Toch fijn, nog wat van het landschap te proeven en door een paar typische dorpjes te rijden.

       

        

       

             

        

De laatste kms komt er een heftige bui over met een prachtige dubbele regenboog. Aan de voet ervan vinden we niet de pot met goud, maar wel de schuine mixP met gereserveerde camper en vrachtautoplaatsen.

We parkeren er net buiten aan een doodlopend straatje met ook parkeerstroken. Hier staan we  ietsje rechter en  rustiger. Niet mooi hier, wel praktisch met alle voorzieningen. Dik 450 km weggetikt.  Enne... De kachel begint gewoon te draaien. Tijdelijk draadje los en weer vastgerammeld?

CP Longeau, Champagne-Ardennes, Frankrijk.

           

Maandag 4 november, van Longeau (Fr) via Luxemburg  naar Grobbendonk, België.

Prima en rustig geslapen aan het eind van de doodlopende straat voorbij het  splinternieuwe Intermarché  tank (€ 1,42) en sanistation. Kwart voor 8 al rijden we de 10 km verbindingsweg naar de tol. We nemen de afslag Nancy-Luxemburg ipv Parijs-Lille. Dat scheelt een slok op een borrel tolgeld plus goedkoop tanken in Luxemburg.

         

Terwijl Leen ons Libby de vlam in de pijp geeft, verstuur ik wat appjes. Ik hoef nu toch niet mee de weg te wijzen ;-) Een  herfstige thoffie Aire en verder weer.

          

Tol bij Toul: € 15,60. Een snelle blik op Nancy Centre. La Moselle over.

           

Druk en daardoor veel opspattend nat. Bah. Niet ontspannen. Metz, volle vaart er door. Geef mij maar een bergweg met serpentinas en een diep ravijn ernaast!

          

Tijd voor pauze. Op de valreep nog een Franse Centre Commerciale en een vers  croissantje au beurre! We zijn zo snel door Frankrijk gecrost, dat we daar nog niet aan toe waren gekomen.

         

Bijna aan de grens met Luxemburg. Snel een benzinepomp zoeken, want je bent er weer uit voor je t weet. Het wordt de Shellpomp bij Berchem. (€ 1,11). Misschien niet de goedkoopste, maar evengoed stukken minder dan vanmorgen bij de voor Frankrijk alleszins acceptabele Intermarché.

          

Na een ochtend voortdurend regen, in Wallonië warempel zon tussen de buien door.

          

Een stukje Ardennen  dalen naar Luik. Da's lang geleden, dat we deze tunnelroute door de stad namen. Sowieso een weinig gereden route voor ons. Très fluïde er doorheen.

         

            

            

Houdt rechts aan, richting Anvers, zegt Tomesita. Zo vermijden we Brussel en komen langs onze favoriete laatste stop in België. De cirkel van deze reis is gesloten. De staart rijden we omgekeerd dezelfde route als bij het begin van de tour.

           

Blij, dat we van de Antwerpse Baan kunnen. De avondspits is al begonnen. In Grobbendonk is het druk op de CP. We parkeren aan de zijkant. Pff! 540 km. Rust en een avondzonnetje (13°). Helemaal top!

          

       

Weldra kuieren we richting kruispunt, waar zich het beste frietkot van Grobbendonk bevindt. Helaas, ik was er al bang voor: dicht! Niet vanwege de wekelijkse rustdag maar vanwege jaarlijks verlof. Zo wordt het een  overigens aangename, dorpswandeling. Ook de frituur aan het plein blijkt gesloten. Deze wel vanwege de sluitingsdag. De afhaalchinees is inmiddels wel open, maar daarvoor gaan we niet vreemd. Gelukkig heb ik vanmorgen heel voorzienig een pak Franse Velouté de Poireaux et pointe de crème (romige preisoep) aangeschaft. Met een tosti erbij ook een makkelijk maaltje.

             

                

CP Grobbendonk, Antwerpen, België.

           

Woensdag 5 november, van Grobbendonk (B) naar huis, Goes (Nl).

Relaxt begin van de dag. Kwart voor 9 beginnen we aan de 25 km tot de Ring. Vergeleken met gister zeer rustig. Op 15 km plus 5 minuten (gisteravond 15 min.) tot voorbij knooppunt Ranst.

Tot de Ring nog eens plus 7 minuten. Daar,  druk of niet, zoveelbaans scheuren langs de Schelde. Weldra afslag Bergen op Zoom.

          

Voorbij  de havens Nederland in.  Zeeland volgt. 1e thoffie op P t Scheld. Kunnen we thuis direct in actie. De wind verjaagt de wolken en geeft de zon de ruimte. De ganzen vliegen. Vorst op komst?

         

2 uur buffelen en ons Libby is leeg en binnen gepoetst. Langs de wasstraat en voorlopig  de stalling in. De komende maanden hopen wij te genieten van het Zeeuwse leven met familie en vrienden. Ook tijd voor onderhoud van mens en camper.

Al reizende ontstond een schitterende, soms avontuurlijke najaarsreis door ons onbekende  Balkanlanden en Noord Griekenland. Het langdurig, mooie nazomerweer deed ons besluiten geen ferry te nemen, maar de hele route te rijden. Dat werden 8500 kilometers zonder ernstige malheur (dank Hans). Pijntje hier, virusje daargelaten. Ook ons Libby had last van mankementen, maar gelukkig niks wat niet verholpen kon of kan. We zijn blij dat we weer veilig thuis zijn en wensen iedereen een 'warme' winter, al dan niet in de camper.