Zondag 26 november, Aire Campingcar Grisolles, Haute Garonne, France.

Brr! Nachtvorst in pikdonker en stil San Esteban. We rijden 30 smalle bochtige kms door overweldigend mooi herfstlandschap, extra gekleurd door de ochtendzon. Slechts één auto komt ons achterop, 2 tegemoet. In Peralta de la Sal, wat een kerk voor zo'n klein dorp, verzamelen de jagers zich.

         

         

Dan zijn we op de N230 en zoeven smooth noordwaarts. Benabarre met daarboven het ommuurde kasteel voorbij. Enkele dorpen, lieflijk in een dal of juist ruig tegen een berg aangeplakt. De Pyreneeën doemen al op in de verte. Indian Summer in Spanje.

          

        

 

Wauw, wauw, wauw! La Noguera Ribargorcana, de rivier in de diepte, gevolgd door 13 tunnels boven de Panta d'Escales. Indrukwekkend berglandschap. Dit zijn nog niet eens de Pyreneeën zelf!

           

            

El Pont de Suert. Een bergdorp met natuurtoerisme. Nog wat dorpen volgen. We stijgen steeds meer. Hier is het al winter. Een paar voortunnels en dan is daar de Vielhatunnel onder de witbepoederde bergen.

       

           

 

De 5 km lange tunnel door, schaduw en drastisch gekelderde temperatuur, 2° slechts. Gestaag 8% dalen tot Vielha in het dal. Een wintersportstadje met veel hoogbouw.

       

2e thoffie in Bossóst aan de snelstromende Garona. Nog steeds Spanje. Niet veel verder rijden we dan Frankrijk in. Nog steeds langs dezelfde rivier. Ons beter bekend als La Garonne.

       

        

Meteen typisch Frans, de infrastructuur, de  huizen, het verkeer.

          

          

Onderlangs St Gaudens een saai stuk tolvrij door de Haute Garonne tot Toulouse. Van deze mooie zuiderse stad zien we deze keer niet veel. De rondweg brengt ons fluïde eromheen. Dan begint de tolweg weer en kachelen wij kilometers met druk zondagmiddagverkeer langs een oneindige rij meubelwinkels, tuincentra, caravan en camperboeren en nog veel meer. Langzamerhand wordt het landelijke. De Garonne is nooit ver weg en het Canal-des-Deux-Mers ook niet. Met een beetje verbeelding ligt de CP er ook aan. Daarheen onderneem ik in de namiddag een kort loopje. Voor de rest zitten we lekker binnen met het kacheltje aan. Het schiet lekker op voor ons doen. Morgen verder.   

          

        

     

Maandag 27 november, Aire Campingcar St-Benoït-de-Sault, Indre, Fr.

Tintelfris, min 2°. Tot voorbij Montauban druk ochtendverkeer. Warme herfsttinten worden afgewisseld met berijpte stukken die zilver oplichten in de zon. Een mooie wereld.

         

Tussen de spoorviaducten bij Cahors doen we boodschappen bij de Lidl. De Leclerc voor diesel en lpg missen we jammer genoeg. Cahors ligt in de diepte achter het gaas van een viaduct.

           

De kou begint eindelijk uit de lucht te geraken. Een bijzondere en rustigs thoffiestop naast het Monument de la Resistence et de Deportation. We rijden nu in de Lot. De Dordogne is niet ver.

          

           

Payrac een leuk dorp. Camping Panomaric. Nog steeds ouvert in de winter. Het was een paar maal een prettige doorgangs (en soms een paar dagen extra) camping in onze caravantijd. Ook Souillac is het aanzien meer dan waard, hoewel deze morgen wat verborgen in de plotselinge mist.

         

        

We zijn ongeveer halverwege de geplande etappe voor vandaag. De volgende 175 km is tolvrije snelweg. Diesel tanken we bij de Carrefour in een groot Centre Commercial bij Brive-la-Gaillarde. € 1,245 per liter. Dat is erg goedkoop, maar haalt het niet bij de rond de Euro literprijs in Spanje.

Bij Limoges nogmaals van de autobaan. De Géant biedt ons eindelijk de inmiddels felbegeerde LPG. Maar liefst 20 ct per liter goedkoper dan aan de autobaan.

De bewolking heeft de zon verdrongen. De laatste 10 km rijden we landelijk tot het dorpje. Dat is wel even een aanzicht zeg. St Benoït is een Ville Plus Belle de France. En daar is niks te weinig mee gezegd. Très très pittoresque! We zigzaggen er rond en genieten.

           

Gelukkig heb ik de foto's al, want inmiddels tegen 4en is er geen lust tot verkennen meer. Jaja! Eind van de reis. Leen kuiert nog wel naar de Super U om een gemist boodschapje. Ik geniet van het warme campertje en kijk hoe de kerstversiering wordt opgehangen.

        

         

Dinsdag 28 november, Aire Municipale Marboué, Eure-et-Loir.

Het weer is veranderd. 6°, regen en wind. Terwijl de gemeentejongens weer al bezig zijn met de kerstversiering verlaten wij het rustige plekje in Saint Benoït tussen park, school en Office du Tourisme.

Bah niks aan. Tot Chateauroux over de A20. De bewolking maakt alles grauw. Een voordeel is dan wel dat we op de thoffie-aire een sani treffen, waar Leen in de stromende regen water kan tanken. Op de gemeentelijke CPs is dat sinds 1 november meestal standaard afgesloten. Hiermee redden we het wel tot thuis.

Verder groene route naar Blois. Levroux door. Voorlangs het kasteel van Valençay. Dit is een Michelin Ville Detour, de omweg en een stop op de CP waard dus. Een andere keer misschien.

Langzamerhand wordt het lichter en zelfs droog. Druiven en prei worden hier verbouwd. Een leuke combi met de regionale geitenkaas. Nog meer dorpen door.

        

De mooie Loirestad Blois ligt links van ons. Lastig te fotograferen voorlangs de chauffeur. We volgen nu de groene borden naar Chartres. Ook Chateaudun laten we deze keer links liggen.

          

         

         

Iets noordelijker rijden we achter een Engelse camper het dorpje Marboué in. De CP is ieder geval goed voor de lunch. Ondertussen zoeken we alternatieven voor de gedachte route via Chartres en Dreux en alweer overnachten in Nonancourt. Dat wordt de zoveelste keer. Deze keer niet via Rouen, maar weer eens langs Amiens besluiten we. Morgen naar het ons onbekende Conty. Donderdag nogmaals Tournai/Doornik proberen. Hopelijk vroeg genoeg aankomst om de stad te bezoeken. Vrijdag tegen de middag thuis. Leuk vooruitzicht!

Onder een dreigende lucht afgewisseld met felle zon doen we een wandelrondje. Het is een dorpje van niks, maar heeft wel een kerk met tuintje, een dorpsweide en leuke huisjes. Jammer dat de N10 met zwaar verkeer er dwars doorheen gaat.

           

         

          

       

Woensdag 29 november, Aire Campingcar Conty, Somme, Fr.

Het doel vandaag bekend. Op een alternatieve, maar al eerder gereden route. Chartres met zijn 2 herkenbare torens rond. Pas bij Dreux rijden we oost. Versailles is maar 40 km meer. Parijs 60. Zover komen we niet.

       

Bij Houdan linksaf en noord naar Mantes-la-Jolie. Een afwisselende route door leuke dorpjes. Zon, wolkje en af een toe een drup. 2°. De Seine over.

         

Nu kunnen we de groene route naar Beauvais volgen. Ook met mooie dorpen en heuvelend. De drup worden er vele, het wolkje een donkere lucht. Toch duurt het niet lang gelukkig. In Auneuil kunnen we droog tanken en thoffieën. De tijd gaat snel. Eigenlijk is het al lunchtijd, maar wij rijden nog een poosje.

        

Door uitgebreide bedrijventerreinen slingeren we rond Beauvais. Tomesita zet ons de laatste 30 km heel erg binnendoor om te eindigen in het boerendorp Conty. We installeren ons naast een groentetuintje met kippetjes en flink kraaiende haan. Morgen vast op tijd wakker!

          

           

            

Waterkoud is het tijdens ons rondje dorp. Een snelstromend riviertje, een houtfabriek, een paar herenhuizen en een indrukwekkende kerk. Dat is het voor ons vandaag.

         

           

Donderdag 30 november, thuis Goes, Zeeland, Nl.

De kippenren bleek voor driekwart gevuld met hanen. Wij slapen er heerlijk bij, maar zijn wel vroeg wakker en weg. Rond Amiens nog net een staartje van de ochtendspits. Tussen het plaatsje Albert en Bapaume rijden we in de frontlinie van de WO1 Sommegevechten. De vele Engelse en Australische Memorial getuigen ervan.

       

Voor we het in de gaten hebben doorkruisen we het centrum van Arras. We stonden al eens op de CP van deze mooie Vlaamse stad. Daarna snelweg naar Lille. Ja, de plannen zijn weer eens gewijzigd. Ook deze keer niet naar echt Vlaamse stad Doornik. Door het waterkoude weer trekt het huiselijk haardje extra sterk.

Zeer druk is het. We ontvluchten de drukke snelweg even voor thoffie met een eerste én meteen laatste Franse croissant. 2x file bij Lille. Ook de route door België naar Gent is zeer druk. Het weer wordt steeds slechter. Regen gaat over in natte sneeuw. Tussen Gent en Zelzate is het zo hevig, dat het even wit ziet. Desondanks dendert het verkeer door.

       

            

Na een korte pauze is de heftige bui voorbij. In Zeeuws Vlaanderen motregent het. De Westerscheldetunnel door is het droog en piept de zon zelfs af en toe tussen de wolken door.

We zijn er! In een paar uur laden we de camper uit. Tegen 5en staat Libby leeg, maar nog niet schoon, in de stalling en heeft Leen op de terugweg Chinees opgehaald in Goes-Zuid. Een jarenlange traditie bij terugkeer van een vakantie of trip. Ook met de camper houden we dit in ere. We kijken terug op een geweldige reis. Aan het thema: Over onbekende paden is zeker voldaan. Adembenemende paden zelfs, zowel met de camper, de fiets en te voet. Veel CPs bezochten we voor het eerst, maar ook op bekende plaatsen stonden we met plezier. Boven alles hebben we weer genoten van de ontmoetingen met oude en nieuwe vrienden.